8 партньори от 6 европейски страни се обединиха в един

...
8 партньори от 6 европейски страни се обединиха в един
Коментари Харесай

Над 60 000 пасивни сгради по света, едва три в България

8 сътрудници от 6 европейски страни се сплотиха в един упорит план, наименуван „ Достъпни здания с близо до нулевото ползване на сила “ (AZEB). Целта на плана е да реализира доста понижаване на разноските в строителство на здания с близки до нулевото ползване на сила посредством цялостна оптимизация на процесите във всички етапи на строителството. Зад самодейността стоят три европейски института, университет, жилищна корпорация, както и устойчиви бизнесмени в строителния и монтажния бранш. Те идват от Италия, Испания, Германия, Франция и Холандия.

България също има собствен представител в обединяването - „ Оберон Концептбау ”. Строителната компания сполучливо сертифицира частна къща по стандарта на пасивната къща през 2015 година Според специалисти това е един от най-високите световнопризнати стандарти за енергийна успеваемост в света.

Във Франция през днешния ден има 200 къщи, сертифицирани по стандартите на института -Passivhaus Institut в Дармщат, Германия. По света общата им численост доближава 60 000 -това описа Ева Вахалова, координатор „ Европейски планове ” в Passivhaus Institut по време на пилотния семинар за майстори на пасивни здания в с. Марково. Той се организира в пасивната къща “Оберон 2 ”, издигната като демонстрационен център от инженерите от “Оберон Концептбау ”. Ева е от Чехия и работи в Passivhaus Institut от 5 години. „ Първата пасивна къща е основана в далечната 1991 година в Германия. Днес високият стандарт се ползва при градежа на учебни заведения, офиси, басейн. Дори има стадион, издигнат на правилото на модерното пасивно строителство, което подсигурява едно дълготрайно понижаване на потреблението ”, описа Ева на пилотния курс.

Според европейските наставления към 31 декември 2020 година всички нови здания в Европейски Съюз би трябвало да се строят по този начин, че да дават отговор на националната формулировка за постройка с близко нулево ползване на сила. Затова през днешния ден все по-често приказваме за умни, интелигентни, 3-литрови, многофункционални или нулеви къщи и ред други сходни. Само че действителностите у нас са други. Едва няколко на брой са проектантите-архитекти, които имат документ от института в Дармщат, който има дава право да проектират такива здания. Майстори в тънкостите на занаята занапред ще се образоват, а пасивните къщи по нашите ширини се броят на пръсти.

В случая те са тъкмо три, съгласно уеб страницата на Passivhaus Institut. Този институт дефинира разпоредбите, по които къщите се проектират, построяват и сертифицират. „ Когато изпълниш обект по техния стандарт, ти можеш да се появиш на картата им. Реално в България са посочени три обекта - единият е в Габрово на арх. Здравко Генчев от софийската „ Ен резултат ”, а другият - в София на Св. Добревски. Третата е в село Марково до Пловдив ”, изясни инж. Николай Ставрев от „ Оберон Концептбау ”. През 2013 година той и синът му доктор инж. Атанас Ставрев взеха решение да построят първата пасивна къща по стандарта на Passiv Haus Institut Darmstadt. Затова планът им в село Марково мина през всички равнища, регламентирани сега от немската процедура и опит. Строителството стартира две години по-късно - през 2015-а. Интересен е фактът, че къщата в Марково е първата постройка със документ Passive House Plus на Балканския полуостров. Наблизо до нас, единствено че в Румъния, също има маркер за пасивна постройка и това е демонстративната къща на архитектурния факултет в Букурещ.

Оказва се, че даже дървената къща може да бъде напасната към стандарта и да стане пасивна, стана ясно по време на семинара. Стандартът е изпълним и при многофамилните здания - сходна, с близо 300 жилището, към този момент е приключена в Германия. На същия принцип е построен и басейн, а по този начин проблемите с изпаренията и конденза в него са сведени до най-малко. В момента във Франкфурт пък се строи първата пасивна болница.

Добрата вест е, че в Института към този момент работи и българка - това е арх. Гергина Радева. Тя е част от консорциума, сплотяващ над 90 организации, които провеждат курсове, в които се образоват проектанти и майстори, инженери или цели компании, изкушени от стандарта Passivhaus.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР