8 депутати от ВМРО са внесли законопроект за допълнение и

...
Коментари Харесай

ВМРО иска да отпадне закрилата на дете в риск чрез промяна на Закона за закрила на детето |

8 депутати от Вътрешна македонска революционна организация са внесли законопроект за допълнение и изменение на Закона за протекция на детето, в който оферират да отпадне алинея 1 от член 5 -  " Специална протекция се обезпечава на дете в риск ".

до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева на 4 декември, а вносители са Александър Сиди, Искрен Веселинов, Милен Михов, Мария Цветкова, Красимир Богданов, Борис Борисов, Юлиан Ангелов и Деан Станчев.

В претекстовете си депутатите пишат, че " при налагането на съответна мярка за отбрана на дете, изключително в произвеждане по настаняване на дете отвън фамилията, би трябвало да се обезпечи равноправно присъединяване на родителите или законните му представители, при тяхно предпочитание и равни благоприятни условия да вземат участие в процеса, в това число по тяхна преценка да възразят против настояването на налагане на мярката и да вършат претенции за събиране на доказателства ". 

" Интересите на детето могат могат най-добре да бъдат предпазени посредством увеличение на спортното начало в процеса, като всяка страна има равни благоприятни условия да потвърждава правата си и да възразява против настояванията на насрещната страна ", допълват претекстовете си те. 

От Вътрешна македонска революционна организация оферират в алинеята, в която се показва, че страната пази и подсигурява главните права, да бъдат добавени думите " както и пълноценното им развиване в биологичното им семейство ".

За развъждането в фамилна среда да се прибавят думите " с преимущество в биологичната и родствена среда ", е измежду предлагането на депутатите. 

От Вътрешна македонска революционна организация оферират точка 5 от този член - " поощряване на доброволното присъединяване в дейностите по закрилата на детето ", да отпадне. В точка 10 пък се предлага вместо " обезпечаване развиването на дете с изявени способности ", да стане " поощряване развиването на дете с изявени способности ". 

Предвидено е и прибавяне на нови т. 15 и 16: " Задължително присъединяване на родителите и законните представители във всички производства на закона, персонално или посредством акредитиран представител, както и необикновен представител на детето от момента на раждането му " и т. 16: " Предварителен и следващ правосъден надзор върху всички ограничения за протекция на детето, планувани в закона, с опция при определяне на нарушаване или незаконност в налагането или използването на ограниченията за налагане на наказания - дисциплинарни или финансови за отговорните длъжностни лица, както и краткотрайно прекъсване на действието лиценз или лишаване на лиценз на неправителствените организации - снабдители на обществени услуги, при възбуждане на процедура или развой пред съда за осъществени нарушавания, свързани с правата на децата, техните законни представители или настоящото законодателство ".

Предлага се и министърът на труда и обществената политика да упражнява надзор върху процедурите по осиновяване, като то да става след привършване на всички останали ограничения. 

Министърът на външните работи да има надзор за вярното развиване на децата, при които има интернационално осиновяване. 

Към член 7 от Вътрешна македонска революционна организация оферират да бъдат добавени нови две алинеи, съгласно които приживе родителите да дефинират лице или няколко лица, при които да бъдат настанени децата им, при положение на гибел или болест на родителите и това да става с нотариално заверена декларация . При повече от едно дете да се ползва правилото за " неделимост ".

Друга препоръчана смяна е Дирекция " Социално подкрепяне " да не съставлява детето. Молбата за връщане на дете да се преглежда в 3-дневен, а не в едномесечен период, желаят още от Вътрешна македонска революционна организация. 

" В едномесечен период от постъпването на жалбата съдът се произнася с решение, което е дефинитивно " да се промени срокът на две седмици.

За ограниченията за протекция в фамилна среда и насочването към подобаващи обществени услуги депутатите оферират да се прибавят думите " при вземане предвид мнението на родителите, законните представители, особеният представител на детето или техните пълномощници ". 

Депутатите оферират да се сътвори и нова точка в заключителните разпореждания, съгласно която преценяващия орган за дете в риск " се преценява с първостепенната на биологичните родители , законните представителите на детето(...) " и " при преценка на риска не трябва да се вземат поради краткотрайното финансово положение и витален стандарт на биологичното семейство ".

Междувременно ръководителят на Национална мрежа за децата Георги Богданов разяснява във Facebook предлаганите промени, като по думите му " преди Коледа Вътрешна македонска революционна организация се готви да узакони домашното принуждение върху децата, тъй че тези, които са бити и пребивани, да нямат протекция от страна на страната ".

Той написа, че импортираният законопроект е " цялостен парадокс и е в прорез освен с българското законодателство, само че и с интернационалното право за протекция на децата като Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето ". 

Ето и какво написа той:

Първи " подарък " - променя напълно задачата на Закона за протекция на детето, който обезпечава страната да пази децата, останали без грижата на родителите си. Въвежда понятия с неразбираемо правно наличие като „ общопризнат морал “, „ антиморален “ и други, които ще затруднят използването на закона и закрилата на детето, преживяващо принуждение.

Втори " подарък "  - с него евентуално си мислят, че ще улеснят присъединяване на родителите, единствено че тяхното присъединяване е правно обезпечено от цялото останало законодателство като Семейния кодекс, Закона за фамилните помощи за деца, Закона за обществените услуги и други Та тук те са объркали закона, в който желаят да вършат промени - този закон е за протекция на детето, а не на фамилията.

Третият " подарък " е безразсъден, тъй като понятието „ биологични родители “ не е правно несъмнено в законодателството и не се употребява на никое място досега. Това е по този начин, тъй като за закона е значима не биологичната, а правно откритата връзка – правно откритият генезис на детето, който може и да не съответствува с биологичния. Или с две думи - осиновителите също не са биологични, само че са родители. Терминът е дискриминационен. За интереса на детето е значимо да има хора, които да поставят грижи, даже и те да не са биологични родители – това е кардинално състояние в българското право и в цялото интернационално право.

Четвъртият " подарък " не разрешава присъединяване на доброволци и организации на гражданското общество в действия в поддръжка на децата и фамилиите – това е парадокс при потвърдена некадърност на страната да се оправи с обезпечаването на съответна грижа и помощ, изключително за най-уязвимите хора. Примери доста, а и в целия актуален свят стремежът е жителите и техните организации да се включват интензивно в действия за взаимопомощ.

Петият " подарък "  е най-странен – с него се предлага да се анулира член 5 ал 1. Според вносителите, децата в риск нямат потребност от специфична протекция. Няколко пресни образеца демонстрираха, какво се случва, когато няма предварителна защита и протекция – убитите деца в Сандански, хвърленото от бащата дете от моста в Габрово, децата без родители, които също са непрекъснато в риск... Какво се предлага по въпроса – каква е алтернативата? Май ще се гледат тези деца от централата на Вътрешна македонска революционна организация - така и така им е огромна и става за дом за деца, а Македонския им институт с държавната помощ ще може да се грижи за деца без родители.

Шестият " подарък " слага под въпрос сигналите за принуждение над деца. Ако видиш, че някой пребива дете, би трябвало да подадеш сигнал за риск, съпроводен с “писмена декларация за правота ”. Това е цялостен парадокс, тъй като в случай че има неправда други би трябвало да ревизират, а не да е отговорност на този, който подава сигнала. Така на обществото се споделя, че насилието и изоставянето на деца не е социална грижа, а децата са благосъстоятелност на родителите насилници или на тези, които ги оставят по гарите и улиците. Съгласни ли сме с това?

Седмият " подарък " трансформира правните дефиниции в спомагателната наредба – с препоръчаните промени най-хубавите ползи на детето се дефинират с общи изрази и изречения като „ публичен морал “. Така предлагането на Вътрешна македонска революционна организация има за цел да обезсмисли самостоятелната оценка за потребностите на детето и по този метод да направи неговата отбрана несъответстваща и неефективна.

Осмият " подарък " е, че се пипат определенията на " дете в риск " – предлагането е неразбираемо, не се оферират съответни критерии за оценка на риска, което е рисково и не се обезпечава отбрана на детето – по този начин пребиваното дете може да бъде осакатено или да загуби живота си, до момента в който съдът и обществените служби се чудят това дете в риск ли е или не!

" Остава за мен мистерия, дали това се прави от нелепост или преднамереност от страна на патриотите? Все отново не ми се желае да имам вяра, че някой може да е злоумишлен към децата в риск ", написа още Георги Богданов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР