8,6 млрд. лева са раздадени без обществени поръчки. Сумата беше

...
8,6 млрд. лева са раздадени без обществени поръчки. Сумата беше
Коментари Харесай

Милиарди левове са раздадени без обществени поръчки

8,6 милиарда лв. са раздадени без публични поръчки. Сумата беше изнесена от служебния финансов министър Асен Василев на брифинг след днешното съвещание на Министерски съвет. В брифинга участваха и министърът на стопанската система Кирил Петков и районния министър Виолета Комитова.
" Един от главните проблеми при последния постоянен кабинет е бил в процедурите " ин хаус ", съобщи представителят на Министерски съвет Антон Кутев. Той изясни и какво е тъкмо " ин хаус ": " Това са малки врати в закона, позволяващи даването на голямо финансиране без състезания ", уточни Кутев.

Процедурите по така наречен система " ин хаус " са се случвали по две посоки в районното министерство – свлачища и автомагистрала " Хемус ". 570 млн. лв. са били отпуснати през 2019 година за подсилване на свлачища " по неотложност ". 30 компании са получили 188 млн. лв. предплатени заплащания от " Автомагистрали " ЕАД без публични поръчки, изясни за следващ път министър Комитова. По оферта, дадена от компанията, се изплащат предплатените средства.

За всичките 84 свлачища задатъците са раздадени през декември 2019 година Само по едно свлачище се работи - това при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. " Трудно ми е да си показва по какъв начин ще ги осъществим ", сподели Комитова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Схема за източване на държавния бюджет посредством планове за укреп...

Процедурите " ин хаус " за Автомагистрала " Хемус " стартират през 2018 година с едно министерско разпореждане и 2019 година с друго министерско разпореждане. Държавата обезпечава 3,71 милиарда лева от националния бюджет за автомагистралата. Регионалното министерство, АПИ и " Автомагистрали " ЕАД получават по 1,14 милиарда лева за създаване на автомагистралата. Това се случва към края на 2020 година Търговското сдружение раздава 976 млн. на 45-50 компании предплатено за бъдещо строителство на Автомагистрала " Хемус ". Тя е разграничена на 9 сектора и не обгръща целия път от Ябланица до Варна, а завършва от 220 км от Ябланица.

След сектор 9 автомагистрала " Хемус " се извършва от друга компания. Тук парите са се излъчени също от Министерство на регионалното развитие на АПИ, на " Автомагистрали " и на компаниите без публични поръчки под прикритието на така наречен процедура " ин хаус ", добави Комитова.
Кирил Петков: Това е разхищаване на държавен запас

В Министерството стопанската система по същия метод посредством процедурите " ин хаус " без конкурс са раздадени милиони левове. Без социална поръчка компания за цялостен инженеринг - планиране, строителство и авторски контрол се строи постройка от 90 000 кв. метра в " София Тех Парк " за 182 млн. лв., която щяла да служи за нов държавен център, разгласи икономическият министър Кирил Петков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
6,25 млн. лв. дневно харчи страната за противозаконни публични поръчки. Това пресмятане се набива на...

" Едно и също очевидно се е случвало на всички места - големи суми от нашите пари са давани без публични поръчки. Това е разхищаване на държавния запас, което се раздава по неразбираем метод ", съобщи икономическият министър Кирил Петков.

Държавната консолидационна компания е дала 630 млн. предплатено на сдружението " Монтажи " ЕАД, които са дадени на компании. Само 10 завършили, напомни Петков. " За тези поправки, при които аз влязох персонално в подробност да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона спрямо пазарната цена и 5 пъти цената за превоз ", изясни Петков.

Говорителят на кабинета Антон Кутев дефинира така наречен " ин хаус " процедури като - малките врати в закона, които разрешават да бъдат давани поръчки с големи финансирания без публични поръчки и без съответни процедури. Кутев съобщи, че това го има във всички европейски законодателства, само че единствено в лимитирани случаи, когато става дума за неотложност. Така е и в българското законодателство. " Но, както ще видите, това не е напълно по този начин в последните години в България ", сподели Кутев.

Финансовият министър Асен Василев изясни, че концепцията за публичните поръчки без конкурс е била тези поръчки да се разпореждат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на собствен ред ги давали на подизпълнители.

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без публични поръчки. На немалка част от публичните поръчки, които са минали по законов ред, се е явил единствено 1 претендент.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР