79 сигнала са подадени до прокуратурата за договори за преотдаване

...
79 сигнала са подадени до прокуратурата за договори за преотдаване
Коментари Харесай

79 сигнала до прокуратурата за договори за преотдаване под наем на земи от трети лица

79 сигнала са подадени до прокуратурата за контракти за преотдаване чартърен на земи от трети лица, оповестяват от министерството на земеделието и храните. Ресорният министър Румен Порожанов разиска въпроса с омбудсмана Мая Манолова.

Министерството на земеделието е получило сигнали за преотдаване на земеделска земя, на непознати парцели посредством контракти за наем. За да се защитят ползите на притежателите, в това число и на тези, които не ръководят интензивно парцелите си, придобили популярност като " бели петна ", министерството реагира навреме и изрично още след първите установени опити в общинските служби по земеделие да се записват контракти за наем от лица, които не са притежатели на парцелите или не са упълномощени от тях.

С писмо от средата на месец юли министърът на земеделието Румен Порожанов е наредил на регионалните дирекции „ Земеделие " всички контракти, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация да бъдат тествани за връзката на наемодателя със собствеността на парцела или съществуването на пълномощие от притежател.

Ако поисканата информация не е предоставена, общинска работа земеделие не записва договорите и уведомява районната прокуратура.

Към момента такива дейности са подхванати за 79 случая в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са известени съответните районни прокуратури. Подготвят се оферти за законодателни промени, които ще бъдат оповестени за публично разискване.

Промените са ориентирани към попречване на злоупотребите, свързани с използването на „ белите петна " и отбрана ползите на притежателите на аграрни земи.

Предвижда се опция общинските служби по земеделие да ревизират по длъжностен път правата на благосъстоятелност по всеки показан контракт за аренда или наем.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР