Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 милиона

...
Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 милиона
Коментари Харесай

Изграждат зарядни станции за 42 млн. лева

Започва процедурата за създаване на зарядни станции за 42 милиона лв.
Готови са критериите по процедурата за построяването на зарядни станции за леки и товарни коли по ТЕН-Т мрежата.



Това сподели по време на съвещанието на Комитета за наблюдаване на Програма „ Транспортна съгласуваност “ в Бургас министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.
В рамките на съвещанието бяха конкретизирани методика и критерии по процедурата,
която се възнамерява да бъде оповестена в късната есен на тази година. В съвещанието участваха София Алвеш, шеф на дирекция „ Изграждане на административен потенциал и осъществяване на стратегии ІІ “ в Европейската комисия, представители на JASPERS,
бенефициенти по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “
2014-2020 и Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027, както и представители на институции и неправителствени организации.
 „ За първи път в Програма „ Транспортна съгласуваност “
към този момент няма да се работи единствено с авансово избрани планове и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подкрепяне на съществуващите интермодални оператори и за създаване на зарядна инфраструктура за електрически автомобили и в пристанищата “, добави министърът.
Бюджетът за зарядната инфраструктура
е 92 млн. лева, от които 42,4 млн. лв. са планувани за създаване на станции за електрически автомобили по автомагистралите и пътищата. С други 49,6 млн. лева ще бъде подкрепена зарядната инфраструктура в пристанищата за публичен превоз.
В поддръжка на зеления превоз и намаляването на нездравословните излъчвания
са и плановете за увеличение на потенциала на пристанищните терминали, акцентира още Георги Гвоздейков. Осигурена е финансова помощ по план на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ за капитално драгиране
в пристанище Бургас, който е на стойност 70 млн. лв..
Планира се удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-запад с цел да се обезпечи безвредно влизане и акостиране на по-големи кораби.
В рамките на Комитета за наблюдаване бе регистрирано, че 92,07% от
бюджета на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година към този момент е разплатен, като този развой продължава. Верифицираните разноски са 86,8%, а сертифицираните – 85,96%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР