76-ото издание на кинофестивала в Кан представи забележителна програма през

...
76-ото издание на кинофестивала в Кан представи забележителна програма през
Коментари Харесай

Филми от Кан, Венеция и Берлинале пристигат на София филм фест

76-ото издание на кинофестивала в Кан показа забележителна стратегия през май 2023 година Сред филмите, които ще можем да забележим на " София филм фест " през март, са най-новите произведения на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер, научи ДУМА от Светлана Дамянова.
В основата на сюжета на " Отвлечен " на италианския доайен Марко Белокио е същинската история на едно еврейско момче - през 1858 година папските управляващи в Болоня го отвличат от фамилията му. Фанатизираните членове на инквизицията имат вяра, че родителите ще " пожертват " скрито покръстеното от бавачката му дете и се възползват от шанса да дадат урок на еврейската общественост. Момчето е отгледано като гневен последовател на католицизма и приема задачата да бъде духовник.
" Чудовище " е творба на фамозния японски занаятчия Хирокадзу Корееда, отличена с наградата за най-хубав сюжет в Кан 2023 и премията " Queer Palm ", която наблюдава връзките сред една майка, загрижена за сина си, и учебното му обграждане. Докато историята се разкрива през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното държание на момчето последователно става ясно...
Действието в " Химера " - най-новия вълнуващ и сантиментален филм на Аличе Рорвахер, е ситуирано в Тоскана през 80-те години на ХХ век. Влюбен англичанин ограбва исторически артефакти в Италия благодарение на странна тайфа мошеници. Творбата е ексцентрична фентъзи-комедия за изгубената обич. Главната роля е поверена на младия надарен английски артист Джош О`Конър, а с изключение на номинация за " Златна палма ", " Химера " получи наградата за най-хубав филм на фестивала във Валядолид през октомври 2023 година и премията на публиката в Сао Пауло през ноември 2023 година
Три от най-важните международни кино лентата за 2023 година са акценти в програмата на фестивала - носителят на " Златна мечка " за най-хубав филм от " Берлинале 2023 " - " На борда на " Адамант " на Никола Филибер, спечелилият премия на журито в Кан - " Паднали листа " на Аки Каурисмаки, и специфичната премия на журито от Венеция - " Зелена граница " на Агнешка Холанд.
" На борда на " Адамант " - най-новата творба на Никола Филибер, наблюдава живота на пациентите и лекарите в психиатричния център " Адамант ", който работи върху неповторима плаваща конструкция по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лекуване на психичноболни, приложени с доста топлота и възторг, а също и портрети на няколко пациенти, които - изненадващо за положението си, са способни да основават истински, вълнуващи творби на изкуството.
Удостоен с премия на журито и с номинация за " Златна палма ", най-новият филм на финландския занаятчия Аки Каурисмаки " Паднали листа " бе една от най-обсъжданите произведения в Кан. Това е четвърта част от самобитната кинопоредица, отдадена на хората от работническата класа - " Сенки в парадайса " (1986), " Ариел " (1988) и " Момичето от кибритената фабрика " (1990). Двама самотници се срещат инцидентно една нощ в Хелзинки и се пробват да открият първата обич в живота си. Филмът е следващата възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. С номинации за европейски филм, режисьор и сюжет - Каурисмаки, актриса и артист - Алма Пьойсти и Юси Ватанен, " Паднали листа " е един от най-харесваните филми от членовете на ЕФА през 2023 година
" На борда на " Адамант " и " Паднали листа " са измежду селектираните произведения за Наградата на публиката " LUX 2024 ".
Премиерата на " Зелена граница " беше в конкурсната стратегия на Венеция - на именитата режисьорка Агнешка Холанд бе връчена Специалната премия на журито, филмът получи още няколко значими оценки. " Зелена граница " бе трикратно номиниран и за премиите на ЕФА - за европейски филм, режисьор и сценарист. Противоречиво призната в Полша, огромната копродукция наблюдава ориста на семейство сирийци, което бяга от гражданската война в Сирия и дружно с преподавател афганистанец желаят да влязат в Европейския съюз.
Един от най-адмирираните филми в формалната селекция на " Берлинале `23 " бе " Пожар " на Кристиан Пецолд, който пресъздава бурните страсти сред група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години), а в сюжета може да бъдат открити доста усеща - добрина, любов, другарство, както и разнообразни равнища на пасивна експанзия, които бълбукат в самобитния казан на човешките страсти. Всичко се случва на фона на горски пожар... Филмът завоюва " Сребърна мечка " - огромната премия на журито в Берлин.
Френският режисьор Филип Гарел, един от представителите на фамозната " Нова вълна ", остава правилен на своя авторски жанр в работата по една класическа история, в която включва като артисти сина си Луи и дъщерите си Естер и Лина. Новият му филм споделя за връзките сред три генерации в едно семейство кукловоди (това е била специалността на бащата на режисьора Морис Гарел, преди да стане актьор), които от години поддържат традицията със лично шоу в Париж. Безспорно - изборът на средата е необикновен, само че разказът е кондензиран с многочислени метафори, в това число и заглавието. А режисьорът, работил по сюжета дружно с Жан-Клод Кариер и брачната половинка си Каролин, визира доста тематики, които са близки до сърцето му: животът на креативната персона, фамилните връзки, любовта и другарството, въздействието на времето върху всичко в човешкия живот... " Под знака на Голямата мечка " бе почетен с наградата " Сребърна мечка " за постановка на " Берлинале `23 ".

Маргарете декор Трота ще бъде специфичен посетител на 28-ия " София филм фест " и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.
Маргарете декор Трота на " Берлинале "
Световноизвестната немска режисьорка, сценаристка и актриса ще показа персонално и най-новия си филм " Ингеборг Бахман - пътешестване в пустинята ", отдаден на връзката сред австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и публицист Макс Фриш. Творбата е номинирана за " Златна мечка " на " Берлинале 2023 ". На 35-ото издание на Европейските кино награди през 2022 година ЕФА връчи на Маргарете декор Трота премията за повсеместен принос - като самопризнание за изключителното й творчество.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР