74-годишен мъж от Каспичан станал поредната жертва на онлайн измама,

...
74-годишен мъж от Каспичан станал поредната жертва на онлайн измама,
Коментари Харесай

Възрастен мъж от Каспичан стана поредната жертва на интернет измама

74-годишен мъж от Каспичан станал следващата жертва на онлайн машинация, която акцентира растящата заплаха от подправени търговски покупко-продажби в интернет. Случаят разкрива сериозен проблем с измамите в обществените мрежи и приложенията за търговия.

Пенсионерът е попаднал на публикация за продажба на електрическа триколка за 800 лв. в известно приложение за търговия. Той се свързал с продавача поради преференциалното предложение, който го убедил да преведе капаро от 400 лв. , обещавайки доставка и монтаж на място от представител на компанията в границите на 2-3 дни. След като мъжът изпратил парите, продавачът прекъснал всякаква връзка и изключил предоставения телефонен номер .

Мъжът се обърнал към полицията в РУ-Нови пазар, където бе формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 209 алинея 1 от Наказателния кодекс.

ОДМВР-Шумен реагира с публично изказване, призовавайки жителите към нараснало внимание при онлайн покупки . В изказването се акцентира нуждата от внимателност при покупко-продажби с непознати, изключително когато става дума за преференциални оферти за артикули. Гражданите се предизвикват да търсят съвет от свои близки и родственици при подозрения и да споделят своите планове за покупки, с цел да избегнат евентуални измами.

Този случай служи като увещание за рисковете, свързани с онлайн извършването на покупки, и нуждата от зоркост и осведоменост при осъществяване на транзакции в интернет. От полицията поучават жителите да употребяват тествани и сигурни способи за онлайн заплащане и да внимават при даване на персонални и финансови данни на непознати онлайн търговци.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР