73-годишната Фани Ардан е една от последните икони на френското

...
73-годишната Фани Ардан е една от последните икони на френското
Коментари Харесай

За Фани Ардан и за любовта няма възраст

73-годишната Фани Ардан е една от последните икони на френското кино с функциите си в " Съседката " на Трюфо, във " Веднъж да пристигна неделя ", " Страх и обич ", " Три сестри ", " Отвъд облаците "... В " Младите любовници ", сантиментална драма за любовта без възраст тя демонстрира, че и за нея годината на раждане е нищо незначещо число. Въпреки бръчките на лицето и старческите длани Ардан има осанката и смеха на младо момиче, а при ласкава светлина нейният аристократичен профил не дава никакъв намек за годините й. Нейното наличие е център на тежестта във кино лентата на режисьорката Карин Тардийо, който имаше премиера у нас на последната " Киномания ", а неотдавна потегли и в постоянно разпространяване по арт салоните в София и страната (по-добре късно, в сравнение с никога).

Сценарият на " Младите любовници " е написан от исландската режисьорка Солвейг Анспах малко преди гибелта й и въодушевен от живота на личната й майка. Съавторката Аньес де Саси взема решение, че текстът заслужава да оживее на екран, и се свързва с Тардийо, която също като Анспах прави кино, което е " комбинация от равни елементи комизъм и съвестност ". 

На първо четене историята може да наподобява сензационна и пошла: 70-годишна жена се влюбва в четвърт век по-млад мъж, той също се вълнува от нея. Би могло да е биографията на Франсоа Макрон, само че не е; трагични нотки проблясват в бурната любовна история. И сигурно този филм не е могъл да се появи в Съединени американски щати, където досегашният президент имаше жена с 25 години по-млада... 

Когато Шона и Пиер се срещат за пръв път в болничното заведение, където той се грижи за нейната умираща другарка, са с 15 години по-млади. Общуването им е внимателно, първите искри са добре потулени зад положителното образование. В ролята на лекаря е Мелвил Пупо, френски артист, който познаваме от присъединяване му в българския филм " С лице надолу " на Камен Калев. 

Пиер е женен, с деца, работи в същата болница, само че когато двамата инцидентно се срещат още веднъж в затънтената ирланска провинция край морето, където Шона е отраснала, предразсъдъците не могат да надделеят над законите на привличането. Повлечена от пристрастеността, баба Шона се държи като тийнейджърка, а Пиер е готов да изгуби всичко: ключовете, телефона, фамилията си. Поради възрастта и здравословното си положение тя няма бъдеще; има ли бъдеще любовта им?

" Да отговориш на страха от гибелта с готовност за живот - това е тематиката на кино лентата, и това ми съобщи Солвейг посредством своята история ", прецизира Тардийо. И филмът, въпреки и налегнат от деликатната потиснатост на есенна соната, е химн за живота. Изпълнението на Ардан е възхитително, на равнище са и Пупо и Дьо Франс. В " Младите любовници " има и деликатност, и еротика, и комизъм, и горест. Спокойно европейско кино за по-зряла аудитория, в контраст на комиксовите спектакли в моловете. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР