72-годишният сръбски специалист Люпко Петрович обяви вчера решението си да

...
72-годишният сръбски специалист Люпко Петрович обяви вчера решението си да
Коментари Харесай

Люпко Петрович и защо сърбинът вече не е начело на ЦСКА

72-годишният сръбски експерт Люпко Петрович разгласи през вчерашния ден решението си да не води към този момент първия тим на ЦСКА.

Той реши да поеме цялостна отговорност след слабите резултати в последно време в локалния шампионат и макар че „ алените “ отстъпиха едвам за повторно през акцията, проблемите в представянето им в последния месец и половина след отпадането от Зоря в третия квалификационен кръг на Лига Европа бяха явни.

Но да се върнем още в самото начало. Петрович дойде в ЦСКА и пое консултантска роля в клуба през 2018-а година. След напускането на Любослав Пенев сърбинът стана помощник на новия ментор Добромир Митов, а след раздялата с младия експерт, носителят на КЕШ с Цървена звезда през 1991 година пое клуба. До отпадането от украинския Зоря, където армейците демонстрираха добър футбол и бяха покрай дуел с испанския Еспаньол, подобрението в играта бе очевидно, а с това и резултатите.

След домакинското проваляне от Черно море, ЦСКА в профил хърватския Осиек във втория прелиминарен кръг на ЛЕ и завоюва против Славия, Ботев Враца и Арда, като приключи наедно и при гостуването си на първенеца Лудогорец. Няколко неща се набиваха на очи – първо, ЦСКА не бележеше доста в дуелите си, печелеше спестовно, от време на време даже без да покаже най-хубавата си игра. Но „ алените “ мъчно допускаха попадения и работата на Петрович в отбранителен проект беше забележима. Но сякаш всичко беше просто краткотраен напредък, който бавеше неизбежната развръзка.

Люпко, един извънредно умел и потвърден експерт, извади от групата на ЦСКА Николай Бодуров и Рубен Пинто. Българският национал бе един от твърдите титуляри в редиците на армейците, само че след пререкания със сърбина изгуби последователно мястото си в тима. Същото се случи и с Рубен Пинто – португалецът, който вършеше доста черна работа за ЦСКА и се разбираше чудесно със своя сътрудник в центъра на терена и съотечественик Тиаго Родригеш. Тези вътрешни спорове влияеха освен на терена, само че и отвън него – „ алените “ почитатели последователно започнаха да недоволстват от работата на Петрович и обстоятелството, че се наблюдаваше към този момент една добре позната палитра в изявите на отбора – малко попадения и добра игра в отбрана.

Но позитивните резултати и най-много игра на отборът се утежниха след отпадането от Зоря. Да, ЦСКА евентуално не заслужаваше да напусне шампионата по метода, по който се случи в Украйна, само че никой не може да пренебрегне станалото след това в шампионата. Там, тимът получи сериозен отпор от Арда на „ Българска войска “, а след това записа и две равенства с Дунав и безконечния противник на Левски. Въпреки триумфите над Ботев Пд, Царско и Локомотив (Горна Оряховица), „ алените “ отстъпиха на Берое в Стара Загора – обичайно комфортен противник за отбора през годините, който не беше побеждавал най-титулувания клуб в България от 1990-та насам.

Три дни по-късно Люпко към този момент не беше част от армейците. По лично предпочитание или най-малко той по този начин твърди. Ясен бе натискът от последователите, който се усилваше с всеки минал кръг, явен бе и натискът от притежателите на клуба, които се целят в шампионската купа. ЦСКА е надалеч от първенеца Лудогорец – на цели осем точки и то след едвам 1/3 от акцията. Сърбинът опита да усъвършенства представянето на отбора, само че остана сякаш с опитите си. Столичани по този начин и не откриха неизменност в играта си и то не в следващи мачове, а в границите на 90 минути.

Да не забравяме и друга от аргументите, заради която той към този момент не е отпред на клуба – а точно загубата на почитателите. Неведнъж той бе освиркван от тях, а това доближи своята кулминационна точка при гостуването на Берое, когато пристигналите от София последователи на „ алените “ скандираха интензивно „ Оставка “. Е, до такава се стигна, в последна сметка. Кой ще дръзне обаче да поеме поста старши треньор на клуба, откакто условията са толкоз високи, почитателите са толкоз изискващи, годините без шампионска купа се усилват?. Вероятно отговорът на този въпрос ще пристигна в идващите няколко дни. /БГНЕС

————

Стефан Игнатов, редактор в спортния отдел на организация БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР