70 случая на лаймска болест и около 30 случая на

...
70 случая на лаймска болест и около 30 случая на
Коментари Харесай

70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапване от кърлеж от началото на годината

70 случая на лаймска болест и към 30 случая на марсилска тресчица след захапване от кърлеж са регистрирани от началото на годината, заяви пред БНР основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. 
 Над 50 кърлежа извадиха от главата на дете след разходка в Южния парк в София
Това е с към 30% по-малко спрямо предходната година, само че се чака в идващите два месеца да се надмине броя от предходната година, изясни той.

„ Заради климатичните условия кърлежите са в действителност повече през тази година, обработките не са ефикасни поради всекидневните превалявания “, посочи доктор Кунчев.

Той препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се употребяват репеленти или да се носят облекла с дълги ръкави и крачоли, тъй като по този начин кърлежът не може да се впие в кожата. След престой на открито пък е добре да се огледа тялото за кърлежи. 

„ При захапване от кърлеж предлагаме да се търси лекарска помощ, изключително когато става дума за деца или когато кърлежът е влезнал дълбоко в кожата на индивида. Важното е да се махне колкото е допустимо по-бързо и то би трябвало да се махне цялото му тяло, тъй като всяко нарушение на целостта му крие опасности “, сподели Кунчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР