70-годишнината на големия актьор Михаил Мутафов и 45-годишната му сценична

...
70-годишнината на големия актьор Михаил Мутафов и 45-годишната му сценична
Коментари Харесай

Актьорът Михаил Мутафов чества 70 години с „Ретро „

70-годишнината на огромния артист Михаил Мутафов и 45-годишната му театрална активност Варненският трагичен спектакъл ще означи в понеделник с елегантната комедия „ Ретро “ от Александър Галин на режисьора проф. Пламен Марков.

Михаил Мутафов е основал на театралната сцена над 100 функции от българската и международната драматургия и във всяка една от тях е вградил своя гений и своето схващане за света и за театъра. Осанката и излъчването му елементарно се припокриват с визията за философи, ироници или аристократи на духа – като Фауст в едноименната режисура на Лилия Абаджиева, като Лорд Бъкингам в „ Ричард III ” от Шекспир или като проф. Серебряков във „ Вуйчо Ваньо “ от Чехов на проф. Пламен Марков.

Преди няколко дни на фестивала на българския филм „ Златна роза “ филмът „ Вездесъщият “ на режисьора Илиян Джевелеков, с Михаил Мутафов в ролята на достолепния проф. Борилов, взе най-вече и най-престижните фестивални награди.

В богатата си колеция от награди артистът също има своята „ Златна роза “ 2008 за ролята на Ванвурст Окото във кино лентата „ Дзифт ” на Явор Гърдев. А през 2014 Михаил Мутафов бе отличен с Наградата за основна мъжка роля на Международния фестивал за късометражно кино в Брюксел 2014 за ролята си във кино лентата „ Чест “ на Павел Весноков, написана особено за него.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР