70-годишна пациентка беше оперирана с ново поколение лазер за разбиване

...
70-годишна пациентка беше оперирана с ново поколение лазер за разбиване
Коментари Харесай

Успешно оперираха 70-годишна жена с ново поколение лазер за разбиване на камъни

70-годишна пациентка беше оперирана с ново потомство лазер за разтрошаване на камъни, с който към този момент разполага Урологично поделение на „ МБАЛ-Пазарджик “, осведомят от болничното заведение. Миниинвазивната намеса продължи към 30 минути и мина сполучливо, заяви началникът на отделението доктор Стоил Томов, който извърши интервенцията.

Преди две седмици болната жена постъпва по неотложност за лекуване в Урологично поделение. Тя е призната със мощни болки и висока температура. Прегледът демонстрира, че има запушен бъбрек от значителен камък с размер към 1.5 см.

„ Наложи се в изискванията на неотложност да отпушим бъбрека на пациентката, което става посредством слагането на уретерален стент. Камъкът се намираше в пикочопровода, покрай пикочния мехур. Тогава не го извадихме и не сме пристъпили към разбиването му, защото бъбрекът беше инфектиран и с зараза, и задачата с слагането на стента беше да го отпушим “, изясни доктор Томов. След антибиотична терапия се пристъпва и към интервенцията за лазерно разтрошаване на камъка, който се оказва, че не се вижда на рентгенова фотография, което значи че няма по какъв начин да се разбие с уред за извънтелесно разтрошаване на конкременти.

„ Операцията протече доста безпрепятствено. Установихме, че камъкът се е вградил в тъканите, което е много рисково, защото това може да докара до в допълнение задръстване на бъбрека и нови инфекции. С помощта на лазера успяхме да разбием камъка на доста ситни фрагменти, които се изхвърлят с урината, и се надяваме, че пациентката към този момент няма да има проблеми. Използвах специфични принадлежности за навлизане в тялото на пациентката през уретрата, а лазерният лъч се движеше по особено оптично влакно, което е с доста дребен диаметър. Така успяхме да създадем директен контакт сред лазера и камъка, който се раздроби благодарение на отделената сила “, описа доктор Томов.

70-годишната жена към този момент е изведена от операционна и ще бъде изписана от отделението след ден.

Д-р Стоил Томов благодари на екипа, с който работи по време на интервенцията, и на анестезиолозите, които водеха анестезията на болната и следяха положението й. Той изрази вяра, че ще има опция с новата инсталация да помогне на още доста пациенти, които имат здравословни проблеми, само че се опасяват да се подложат на интервенция. Д-р Томов е безапелационен, че лазерната интервенция е доста добър актуален способ за лекуване, при който рисковете от затруднения са минимални.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР