7-те крави, чиито трупове бяха открити разложени и оглозгани миналата

...
7-те крави, чиито трупове бяха открити разложени и оглозгани миналата
Коментари Харесай

Зловещо: 7 трупа се разлагат край вододайна зона

7-те крави, чиито трупове бяха открити разложени и оглозгани предходната седмица във вододайната зона на Национален парк „ Рила “, от която пият 50 000 поданици на Бистрица и Дупница, са от противозаконната кравеферма на Асен Георгиев, който получава за животните държавна дотация, с цел да ги пасе, само че в това време работи като охранител в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” и ги е оставил на самоотглеждане, написа struma.bg.

Ферма в действителност даже няма, тъй като със заповед №РД-01-05-21/31.01.2019 година от кмета на община Бобошево трите противозаконни постройки, които Георгиев заявил пред Министерство на земеделието и храните, с цел да получи дотацията за кравите, са отстранени като нелегално издигнати.

В момента те съставляват купчина от дъски и найлони, а кравите на Георгиев се скитат на воля из парка, пасат където и каквото намерят, унищожават посевите на жителите на с. Бадино и събарят плочите от гробовете на селското гробище.

До през вчерашния ден пък труповете на умрелите крави още не бяха заровени макар изказванията на ОДБХ – Кюстендил, че притежателят им Асен Георгиев персонално ги загробил още предходната седмица.

Всичко това описаха поданици на с. Бадино,които демонстрираха няколко папки с документи, доказващи епичната борба, водена от 3 година от кмета на бобошевското село Георги Георгиев против животновъда Асен Георгиев.

Проблемите на селяните с краваря стартират още когато той наема от Васил Мицев близо 42 дка до селото, с цел да гледа крави. Започва с 2-3, последователно броят им се усилва фрапантно и колкото повече стават животните, толкоз повече и проблеми пораждат с тях.

Още при започване на животновъдната активност на А. Георгиев кметският наместник на селцето вижда, че той не поставя никакви грижи за животните. Трите противозаконни постройки построява без всякакво позволение от страна на общината и досега теренът под тях още се води ливади – в никакъв случай не е преотреждан за строителство.

Трите здания – едната без покрив, а другите покрити с найлони, били безусловно несъответствуващи за развъждане на наедрял рогат добитък, заради което и животните в никакъв случай не са ги употребили – целогодишно те били отвън фиктивната ограда към постройките и се спасявали както могат. Самият А. Георгиев и брат му, който работи в казино, рядко се мяркали при животните и съгласно бадинци е същинско знамение, че досега са умряли единствено 7-те крави, чиито трупове бяха открити.

В жалбите си /6 на брой за последните няколко месеца/, адресирани до ОДБХ – Кюстендил, Министерството на земеделието и храните и прокуратурата, Г. Георгиев неведнъж и систематично разказва, че кравефермата въобще не дава отговор на ветеринарномедицинските условия към животновъден обект.

Съгласно член 4, алинея 1, т. 5, 6 и 8 от Наредба №44/20 април 2006 година, всяка плантация би трябвало наложително да е оградена по метод, осигуряващ сигурността на обекта и здравното благоденствие на животните, да има обособени места са предпазване на фуража, да има резервоар за предпазване на характерно рисковите материали, отделени при клането на животни, да има ток, вода, битови здания за пастира и други

В кравефермата на А. Георгиев няма нищо такова.

„ Твърдя, че нито едно от условията на тази разпоредба не е изпълнено от ръководещия животновъден обект”, написа в жалбите си до ОДБХ кметът.

Към една от жалбите си той ползва и фотоси на голяма купчина силаж, изсипан на единствената селска уличка, директно до къщите на бадинци.

Кметът изяснява, че Асен Георгиев го изсипвал там, тъй като тежък камион не можел да стигне до кравефермата му, и по тази причина употребил селото за междинно разтоварване, след което събирал силажа в чували. „ Той е обработен с химикали, през лятото вонята е ужасна, няма от кое място да стигнем до къщите си”, изяснява кметският наместник.

Същото е ситуацията и с другия регистриран от Асен Георгиев обект в селото – конеферма за 28 коня. Те, както и кравите, се разхождат безпроблемно из цялото село и към този момент са унищожили всичките ниви и овощни градини на хората.

При всяка своя тъжба Георги Георгиев моли съответната институция за инспекция и предприемане на ограничения за прекратяване на нарушаванията от страна на Асен Георгиев.

До момента реакция обаче няма. Причината е, че всички инспекции, осъществени от ОДБХ – Кюстендил на кравефермата, са безапелационни – животновъдният обект дава отговор на всички условия и нарушавания не са открити. Член на всички проверяващи комисии е непроменяемо доктор Емил Гъгнев, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните “ в ОДБХ – Кюстендил.

Според проверяващите единственият недостатък на кравефермата е, че тук-там оградата би трябвало да се укрепи, всичко друго било наред. Становище от община Бобов дол за позволен тип и брой животни не се изисквало, тъй като парцелът е отвън регулацията на с. Бадино, прецизират те.

През февруари т. година Асен Георгиев помолил ОДБХ да не му прави повече инспекции и да не го пришпорва да опише какъв брой животни има и къде ги отглежда, тъй като нямал опция да си назначи спомагателен личен състав, само че дирекцията още веднъж демонстрира схващане към него и праща свои хора на място да му броят кравите в Бадино и Смочево.

Преброени са общо 76 говеда в Смочево, още 41 плюс 28 коня в Бадино, които животновъдът отглежда в местността Мицови егреци.

По отношение незаконността на постройките ОДБХ в продължение на 3 година не взема никакво отношение – отива на оглед чак когато са съборени.

В момента прокуратурата ревизира следващия сигнал на кмета на Бадино Георги Георгиев – против доктор Соколов и доктор Василев от ОДБХ – Кюстендил, които, съгласно кмета, са изготвили мнения с погрешни условия.

Става въпрос за регистрацията на двата животновъдни обекта на Асен Георгиев в с. Бадино, която била направена при липса на значими наложителни документи, въз основа на които е трябвало да бъде издадено разрешителното за развъждане на животни по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност.

Проверката е по сигнал на Г. Георгиев до Специализираната прокуратура, която към този момент е разпоредила на Икономическа полиция – Дупница да се заеме с изясняване на събитията, посочени в сигнала. Към него кметският наместник Георги Георгиев е приготвил и допълнение за несъответстващата реакция на Гъгнев и службата му след намиране труповете на кравите.

Първоначалното изявление на Гъгнев, че най-вероятно животните са били ударени от гръм, колкото развесели, толкоз и озадачи жителите на с. Бадино, съгласно които гръмотевици в региона не е имало от месеци.

Според ветеринарните условия след откриването на труповете, още преди да бъдат взети проби от телата им, а не проби от останалите живи животни от стадото, както стана в този случай, е трябвало в границите на деня другите животни да бъдат преместени в нов обект, с цел да се предотврати болестта, в случай че след това такава се открие.

Това обаче не станало. До през вчерашния ден останалите живи крави на А. Георгиев траяли да се разхождат към кравефермата, а през вчерашния ден са били качени на паша при язовира, където Георгиев им закарал няколко чувала от съхранявания в центъра на селото силаж.

Според формалната информация от четвъртък на ОДБХ -Кюстендил животните не са били инфектирани със смъртоносна болест, само че в случай че пробите не са потвърдили съществуване на вируси, то единственото пояснение е да са намерили гибелта си поради недохранване, липса на имунизация и слаба имунна система, което непроменяемо сочи в посока липса на всевъзможни грижи за тях, разсъждават жителите на селото.

Друг е въпросът, че в Бадево никой не има вяра на въпросните негативни резултати от проучванията, които били направени на останалите живи крави. Тук още чакат резултатите от пробите на водата, в която бяха открити телата на умрелите животни, и се чудят за какво до момента дирекцията на Национален парк „ Рила “ още не е прекратила разрешителното за паша на А. Георгиев, което също е извънредно безучастие от страна на държавна институция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР