7 наши ученици от 6 до 12 клас ще се борят

7 наши ученици от 6 до 12 клас ще се борят ...

Млади изобретатели показват роботи, умни чинове и поливни системи


7 наши ученици от 6 до 12 клас ще се борят тази неделя на финала на конкурса "Млади изобретатели" на фондация "Миню Балкански". Проектите на младежите от най-различни сфери - информатика, електроника, инженерни технологии, програмиране, автоматика, екология, селско стопанство и т.н.

Десетокласничката Александра Умленска от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в гр. Кюстендил например ще представи решения за градовете на бъдещето - звездна карта с оптични влакна на над 50 от най-големите съзвездия, колело, задвижвано от сгъстен въздух, и робот, който се задвижва от водород. Габриела Чавгова от 11 клас на МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив ще се представи с QUINN - иновативна съвкупност от машинно обучение, научно изследване, асистент с изкуствен интелект, невронни мрежи и хардуер, която разпознава емоции от глас, играе роля на личен асистент и др.

Уроци за 3D принтиране и моделиране пък предлага десетокласникът от Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" Георги Германов - в него децата ще се научат как да направят първият си 3D проект, да видят как работи 3D принтер и да получат своят дизайн принтиран. 

Кристиан Петров и Теодор Стоянов от 12 клас на професионалната гмназия по механоелектротехника и електроника в Бургас ще покажат умен чин, целящ да облекчи работата на учителя в час и да помогне за по-добра дисциплина на учениците. Ако ученикът заспи на чина по време на час, чинът започва да се тресе, включва се водна помпа, която го пръска в лицето и т.н. Ако пък ползва телефон под чина, светлината от телефона задейства датчик и водата отново го пръска.

Устройството "Климат 1", предназначено за поливане на растения в определен интервал от време и при проектирането на което са използвани елементи от чертежа на автоматични клепсидри (водни часовници), ще покаже Ярослав Михайлович от 6 клас на ОУ "Цар Симеон 1", Варна. В тази сфера е и изобретението на Мариян Динков от 8 клас на професионалната гимназия по електроника и технологии "Г. С. Раковски" в Стара Загора - парникова многоканална поливна система за оранжерии и парници.

Източник: segabg.com