7 често срещани мита за ГМО. През последните години ГМО,

...
7 често срещани мита за ГМО. През последните години ГМО,
Коментари Харесай

7 често срещани мита за ГМО

7 постоянно срещани мита за ГМО . През последните години ГМО, или генетично модифицираните организми, се трансфораха в гореща тематика на разногласия. Някои хора считат, че не са безвредни и желаят да бъдат неразрешени, до момента в който други считат, че са изцяло безвредни и са нужна част от нашата хранителна система. И по този начин, кой е прав? И какво в действителност знаем за ГМО? Нека да разгледаме 7 постоянно срещани мита за ГМО:

ГМО се употребяват за основаване на чудовищни ​​храни

Един от най-разпространените легенди за ГМО е, че те се употребяват за основаване на по този начин наречените “Frankenfoods ”. По-голямата част от ГМО се употребяват за цели, като да вземем за пример повишение на устойчивостта на културите към вредители или възстановяване на тяхното здраве. Често се употребява и за акомодация към суровите условия на околната среда. Тези по този начин наречени Frankenfoods са храни, които са генетично модифицирани, с цел да се държат по „ изкуствен “ метод. Някои образци за артикули:

  • Доматите имат по-дебели кори, с цел да се предотврати увреждане.
  • Устойчиви на суша царевица, пшеница или сладки картофи.
  • Бананите са устойчиви на бактериално увяхване.
  • Оризът, обогатен с витамини и хранителни субстанции, оказва помощ в битката с недохранването

ГМО храните са създадени за битка с глада в света посредством увеличение на добивите от декар и понижаване на питателните боклуци.  Освен това фермерите могат да засаждат култури тук-там, които постоянно не са удобни за развъждане им.

ГМО ще унищожат околната среда

Този мит пасва добре на цифрата 9 и идва от хора, които считат, че ГМО са стерилни и не се нуждаят от опрашване. Опозицията против ГМО счита, че неналичието на потребност от опрашители ще докара до понижаване на биоразнообразието. Истината е, че както всяко друго растение, което зависи от опрашителите за напредък, ГМО също би трябвало да се опрашват.  Няма доказателства, че ГМО са по-вредни за околната среда от другите култури. ГМО единствено оказват помощ на природата да нахрани повече хора.

Ето някои от методите, по които те оказват помощ на околната среда:

  1. По-малко химикали и горива, употребявани в селскостопанския развой
  2. Намаляване на непотребния CO2
  3. Предотвратяване на ерозията на почвата и възстановяване на здравето на почвата
  4. Спестяване на вода

ГМО не са тествани за сигурност

Друг постоянно срещан мит за ГМО е, че те не са контролирани.  Реалността обаче е, че ГМО са една от най-стриктно контролираните култури в света.  Правилата, на които се подчиняват ГМО, са доста по-строги от разпоредбите за стандартните култури . Например в Съединените щати нов ГМО би трябвало да премине през непоколебим развой на утвърждение, който може да отнеме до 10 години и коства милиони долари . Ето няколко детайла, които се контролират от ГМО:

  1. Хранителната стойност е същата или по-висока от продуктите без ГМО
  2. Регулиране на всички химикали, употребявани за развъждане на ГМО култури
  3. Наредби за модификации, които съдържат ГМО
  4. Строги правила за отбрана на други растения от кръстосано опрашване

ГМО убиват пчелите

В средата на 2000-та светът беше засегнат от внезапното понижаване на популацията на медоносните пчели по света. И вярно, защото пчелите играят жизненоважна роля в световната хранителна верига, само че ГМО не са повода. Има доста разнообразни болести, които са свързани с понижаване на пчелите. Ето някои от по-често срещаните:

  • Акарите Varroa destructor
  • Колапс на колонията
  • Трахеални акари
  • Пестициди
  • Унищожаване на местообитанията
  • Смяна на климата

Пчелите опрашват една трета от храната, която ядем . Тъй като устойчивите на вредители ГМО стават все по-популярни, се употребяват по-малко химикали, което разрешава на пчелите да правят работата си без спомагателни рискове.

ГМО ще основат “суперплевели ”

„ Суперплевелите “ последователно стартират да порастват по целия свят. Суперплевелът е нежелано растение, което е стабилно на глифозат или други хербициди. На пръв взор това наподобява е естествена последица от предаването на генетично модифицирани култури върху генетичен материал. Въпреки това, изследвания на университета Пърдю и други институции не откриват доказателства, че ГМО са съдействали за развиването на тези супер бурени.  Истинската причина за суперплевелите е несъразмерната приложимост на хербициди от фермерите.

ГМО предизвикват здравословни проблеми

Има редица проучвания върху ГМО и тяхното влияние върху човешкото здраве.  Консенсусът на тези изследвания е, че ГМО са безвредни за консумация от индивида.  Проучване, оповестено през 2012 година, преглежда дълготрайните резултати от храненето на ГМ царевица на плъхове. Проучването откри, че няма разлики в здравния статус на плъховете, без значение дали са хранени с ГМО царевица или не. Друго изследване от 2016 година преглежда резултатите на ГМО върху чревните бактерии.  Проучването откри, че няма обилни промени в чревните бактерии, когато хората употребяват ГМО.   Изводът е, че няма доказателства, че ГМО предизвикват здравословни проблеми при хората.

ГМО предизвикват рак

Експерти слагат под въпрос достоверността на проучването, свързващо ГМО и рака.  Както множеството легенди, и този се ражда от незнанието на хората, които имат рефлексна реакция на неща, които не схващат. Яденето на генетично модифицирани храни няма да промени личната Ви ДНК или да Ви аргументи рак. Има изследвания, извършени от институции по целия свят, и няма доказателства, че яденето на ГМО предизвиква някакъв тип рак.  Ако сте загрижени за рак, ето главните аргументи за предотвратимо развиване:

  • Пушенето
  • Твърде доста UV излъчване от слънцето или солариума
  • Наднормено тегло
  • Пиенето на прекалено много алкохол

Откриха Еарендил- най-далечната звезда

 

7 постоянно срещани мита за ГМО

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР