68-годишният бивш китайски премиер Ли Къцян почина след сърдечен удар,

...
68-годишният бивш китайски премиер Ли Къцян почина след сърдечен удар,
Коментари Харесай

Внезапно почина бившият китайски премиер Ли Къцян

68-годишният някогашен китайски министър председател Ли Къцян умря след сърдечен удар, заяви китайската новинарска организация Синхуа. 

" На 26 октомври Ли получи неочакван инфаркт и умря в 00:10 ч. на 27 октомври, откакто всички опити да бъде избавен се провалиха. Той умря на 68-годишна възраст ", се споделя в известието. 

Ли Къцян беше сменен като министър-председател от Ли Цян през март предходната година, пет месеца след конгреса на Китайската комунистическа партия и откакто бе на този пост в продължение на 10 години, напомня Българска телеграфна агенция. 

Икономист по обучение, владеещ свободно британски език, той беше ревнив последовател на икономическите промени. Но проектите му в тази област бяха възпрепятствани от възходящия престиж на президента Си Цзинпин. Той беше приветстван за това, че оказа помощ на страната да излезе относително невредима от международната финансова рецесия. Но мандатът му бе белязан и от трагична смяна във властта в Китай - от режим, учреден на консенсус, обвързван с някогашния президент Ху Цзинтао и неговите прародители, до всевластието на Си Цзинпин, означи Франс прес.

Замяната му през март предходната година с Ли Цян, някогашен водач на партията в Шанхай и съдружник на Си, се разглеждаше като знак, че програмата му за промени е останала на назад във времето в миг, когато държавното управление стяга контрола върху забавящата се китайска стопанска система.

Ли беше на четиридневно публично посещаване в България през юли 2018 година за срещата на държавните глави и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто хазаин тогава бе България. Това бе седмата среща във формата " 16+1 ", предопределен да задълбочи комерсиалните връзки и икономическото съдействие сред Китай и Централна и Източна Европа. В рамките на визитата си Ли се срещна с тогавашния министър председател Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР