Крайнодесният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир посети

...
Крайнодесният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир посети
Коментари Харесай

Крайнодесен израелски министър направи провокативно посещение в джамията Ал Акса в Йерусалим

Крайнодесният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир посети през днешния ден комплекса на джамията „ Ал Акса “ в Йерусалим и разгласи, че оспорваното свято място принадлежи „ единствено на страната Израел “, съобщи Асошиейтед прес. Бен-Гвир уточни, че визитата му е в отговор на едностранното решение на три европейски страни да признаят самостоятелна палестинска страна. " Ние няма да позволим даже изказване за палестинска страна “, сподели той.

Джамията се намира на Храмовия рид (наричан от арабите Харам аш-Шариф, Благородното светилище), който е уважаван от евреи и мюсюлмани, а припокриващите се искания доведоха до голям брой прояви на принуждение, отбелязва АП. Израел позволява на евреите да посещават комплекса, само че не и да се молят там. Посещението обаче евентуално ще бъде възприето по света като провокация, означи Асошиейтед прес.

По-рано тази заран Норвегия, Ирландия и Испания оповестиха, че ще признаят самостоятелна палестинска страна в историческа стъпка, която провокира наказание от страна на Израел и наслада от страна на палестинците. Тел Авив  незабавно извика за съвещания посланиците си от Норвегия и Ирландия, а по-късно и от Испания.

Официалното признание на Палестина от трите европейски страни се чака да бъде направено на 28 май.

Решението им е стъпка към отдавнашния блян на палестинците за самостоятелна страна, което пристигна на фона на интернационалното отвращение от броя на жертвите измежду цивилното население и филантропичната рецесия в линията Газа след израелската атака там.

Първо известието направи Норвегия, чийто министър-председател Юнас Гар Стьоре сподели, че „ не може да има мир в Близкия изток, в случай че няма признание (на страна Палестина) “.

„ С признаването на палестинската страна Норвегия поддържа арабския кротичък проект “, сподели той и добави, че скандинавската страна ще „ преглежда Палестина като самостоятелна страна с всички произлизащи от това права и отговорности “.

Девет от общо 27 страни членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединението си към блока - още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР