68 дни. Точно толкова ни делят от 14 ноември –

...
68 дни. Точно толкова ни делят от 14 ноември –
Коментари Харесай

Битката за президент наближава. Докога партиите ще бавят кандидатите си?

68 дни. Точно толкоз ни разделят от 14 ноември – денят, в който България ще избира за идващите пет години. Почти 10 седмици преди най-важния мажоритарен избор в страната, има единствено една публично оповестена двойка кандидати – актуалният президент Румен Радев и неговата вицепрезидентка Илияна Йотова. Останалите партии или ще разгласят претендентите си в последния миг, или въобще няма да имат номинации.

Политическата традиция в одобрените демокрации демонстрира, че партийните претенденти за най-висшите държавни длъжности като президент или министър председател са известни месеци преди началото на предизборната акция. В България обаче партиите пробват да пазят в загадка предложенията си до последния миг. Ще има ли други претенденти, по кое време ще бъдат оповестени и за какво е цялата тази загадъчност?

Различните партии имат разнообразни пояснения, само че към този момент главните причини за бавенето са два. Първият е необикновената обстановка на застъпване на президентската акция с следващите предварителни парламентарни избори, без значение дали датите на изборите ще съвпаднат или не. Вторият мотив е опасението на партиите, че претендентите им ще бъдат " отстреляни с хейт " от съперниците им.

Кой поддържа Румен Радев

Извън екзотични претенденти като журналистката Цвета Кирилова и спортиста Станислав Недков – Стъки, които преди месеци обявиха, че ще влязат в президентската конкуренция, към този момент единственият явен кандидат за поста е актуалният.

Румен Радев и Илияна Йотова оповестиха, че ще се кандидатират за втори мандат още при започване на годината и имат още веднъж поддръжката на Българска социалистическа партия, която ги издигна през 2016 година Те ще бъдат подкрепени от още две от парламентарните партии - " ИТН " на Слави Трифонов (ИТН) и " Изправи се.БГ! Ние идваме! " на Мая Манолова и Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

Преди близо две седмици водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов удостовери пред Българска национална телевизия, че партията му ще поддържа Радев. Че ще застанат зад кандидатурата на президента за втори мандат оповестиха и Българска социалистическа партия, след решение на управлението. Първи зад президента застанаха от обединението на Мая Манолова " Изправи се.БГ! Ние идваме! " - това стана още през месец март. Румен Радев получи поддръжка на думи и от министъра на стопанската система в служебното държавно управление Кирил Петков, който се радва на високо утвърждение, а всички чакат да сътвори политически план. Засега не е ясно по какъв начин тъкмо партиите и обединенията ще формализират поддръжката си за Румен Радев – дали водачите им ще се включат в инициативния комитет, който ще издигне президента или по различен метод. Ясно обаче е друго - към този момент нито ГЕРБ показват претендент, нито другите две парламентарни политически сили, " Демократична България " и Движение за права и свободи, афишират желанията си за президентските избори.

 Доц. Киселова: Ако има висока изборна интензивност, има късмет да изберем президент на първи тур Доц. Киселова: Ако има висока изборна интензивност, има късмет да изберем президент на първи тур
Има късмет изборът на президент да мине единствено в един тур, в случай че има висока изборна интензивност, която да надвиши повече от половината от...

ГЕРБ бави претендента си

Пред водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов разяснява, че решението на партията му кого ще издигне или поддържа зависи от това по кое време президентът ще насрочи парламентарните избори. Борисов сподели, че " сега всяка партия в България е в изолираност ". В изолираност е ГЕРБ, само че в изолираност са и Има Такъв Народ, които не съумяха да създадат държавно управление, както и Българска социалистическа партия, които също не получиха поддръжка за кабинет.

" Затова в такава политическа обстановка е добре да се търси уравновесен президент. Ние от ГЕРБ сме подготвени да подкрепим равноотдалечен претендент от всички партии, който да помогне за възобновяване на политическия разговор ", сподели Бойко Борисов. Той обаче посочи, че това ще бъде допустимо в случай че първият тур на президентските избори съвпадне с парламентарния избор. Т.е. в случай че президентът Радев издаде декрет, с който изборите за Народно заседание са на 14 ноември, когато ще са президентските избори. Според Борисов обаче има опция президентът да насрочи парламентарните избори в деня на балотажа – 21 ноември. " Тогава ще е доста значимо партиите да имат собствен, партиен претендент. И тогава ще мислим други разновидности ", сподели някогашният министър председател.

Във вторник Българска социалистическа партия върна третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на президента и той би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарните избори. Румен Радев обаче към този момент даде знак, че няма да бърза и ще даде на депутатите време да одобряват актуализацията на държавния бюджет. Това значи, че в околните десетина дни може да няма отговор на въпроса за датата на парламентарните избори. Бойко Борисов даде и още един мотив за това, че ГЕРБ бави съзнателно номинацията си.

Пазенето в загадка на номинацията на ГЕРБ до последния миг не е казус. И през 2016 година кандидатурата на Цецка Цачева беше оповестена директно преди началото на предизборната акция. Тогава акцията стартира на 6 октомври, а името на Цачева беше показано четири дни по-рано, на 2 октомври.
 Парламентът одобри президентските избори да са на 14 ноември Парламентът одобри президентските избори да са на 14 ноември
Без диспути и изявления Народното събрание одобри президентските избори да се проведат на 14 ноември, съобщи кореспондент на БГНЕС. " За " гл...

" Демократична България " също ще изчаква

И за " Демократична България " (ДБ) съвпадението сред двете акции за президент и парламент съставлява проблем. " Неяснотите по какъв начин ще бъдат съвместени двете акции са фактор за нас ", сподели пред Свободна Европа Христо Иванов.

" Двата типа избори ни слагат в невиждана обстановка ", добави той в отговор на въпрос не би трябвало ли партиите да работят предвидимо, а претендентите им да са ясни за гласоподавателите на по-ранен стадий, вместо да бъдат предавани директно преди началото на предизборната акция. Да осигурим финансиране за четири акции е съществено предизвикателство

" Демократична България " не сме партия с голям финансов запас, който сме заделили от предходни години. Да обезпечи финансиране за четири акции в границите на една година, за една относително дребна политическа мощ, е доста съществено предизвикателство ", сподели той. И добави, че управителните органи на обединението ще вземат решение, след което то ще бъде обществено обявено.

Движение за права и свободи има вяра на " мъдрите си " гласоподаватели
 Радев и ЦИК разискват по какъв начин и по кое време ще се проведат новите парламентарни избори Радев и ЦИК разискват по какъв начин и по кое време ще се проведат новите парламентарни избори
Държавният глава Румен Радев ще организира през днешния ден среща с управлението на Централната изборна комисия. По време на диалога ще бъде об...

Движение за права и свободи също резервират безмълвие до последния вероятен миг. Пред Свободна Европа от партията споделиха, че занапред ще " заседават на тематика тактика за президентските избори ", която би трябвало да се комбинира с парламентарния избор. Пред Нова телевизия депутатът Хамид Хамид, че в случай че имат номинация, тя " ще е почтена ". Без да влиза в конкретика той разяснява, че Движение за права и свободи има вяра в " мъдрите си гласоподаватели ". На този стадий наподобява невероятно Движение за права и свободи да поддържа Румен Радев, поради откритата борба на президента с Мустафа Карадайъ (ДПС) по време на консултациите за сформиране на кабинет. Тогава Радев попита Карадайъ коя е негововата " татковина майка ", а придвижването го упрекна в " разпалване на етническа ненавист ". В последните 30 години ролята на Движение за права и свободи нормално става решаваща на балотажите на президентските избори. Основаната от Ахмед Доган партия към този момент не разяснява обстановката, при която три парламентарни партии към този момент застанаха зад настоящия президент.

" Разбира се, има догадка да има определен президент на първи тур, само че сме скептични ", разяснява представител на придвижването.

А какво ще вършат националистите

На този стадий не е ясно какво ще се случва и в така наречен родолюбив бранш. На последните парламентарни избори Вътрешна македонска революционна организация, " Воля " и НФСБ се явиха дружно. Коалицията им обаче не съумя да влезе в Народното събрание. Сред националистите се приема за " късмет " това, че президентски и парламентарен избор съответстват. " При мощна кандидатура бихме съумели да проведем и мощна акция за Народно заседание ", споделят от Вътрешна македонска революционна организация. Засега обаче не е ясно в какъв формат ще се явят. От Вътрешна македонска революционна организация дефинират като нечиста сделка догатката, че водачът на партията Красимир Каракачанов може да се кандидатира още веднъж за държавен глава, както през 2011 година и 2016 година

" Той е мощна номинация, само че не е единствената ", споделят от партията. Сред другите играчи в това поле пък Каракачанов неизбежно ще носи негатив поради това, че беше министър на защитата в съдружното държавно управление на патриотите и ГЕРБ. Самият Каракачанов не беше открит за коментар. Партиите не дават отговор съответно на въпроса по кое време въпреки всичко ще вземат решения за претендентите си за президент и вицепрезидент. Единственото несъмнено е, че това би трябвало да се случи преди 14 октомври, когато стартира предизборната акция. Според обясненията на водачите им обаче това няма да стане преди края на 46-ото Народно заседание и преди президентът да е определил датата за парламентарните избори.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР