61,3% от хората у нас искат всеки български гражданин да

...
61,3% от хората у нас искат всеки български гражданин да
Коментари Харесай

Искат ли българите смяна на националния празник? Излезе най-новото проучване

61,3% от хората у нас желаят всеки български жител да може да се обръща към Конституционния съд, 65% не утвърждават концепцията хора с двойно поданство да имат право да бъдат министри и депутати в България, а подкрепящите предлагането да се понижат пълномощията на президента в правосъдната власт са малко повече от съперниците му - 38,5% са негативно настроени към концепцията за тяхното понижаване, против 34,4% позитивно настроени. 

Това демонстрират данните от августовското издание на постоянната самостоятелна изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл болкан “. Изследването е извършено посредством изявление " лице в лице “ с таблети в интервала 3-11 август измежду 807 пълнолетни българи. Първата по-цялостна оповестена инспекция на публичното мнение във връзка с оферти за промени в конституцията предстоящо демонстрира ниска осведоменост с немалка част от обсъжданите хрумвания. На този стадий данните носят по-скоро характера на хипотези, тъй като очевидно липсва детайлна полемика и осведоменост, а и се намираме в летния интервал, който не допуска високи равнища на интерес към политиката, прецизират социолозите. 

29% са " за “ да се понижат пълномощията на президентите у нас при съставянето на служебни държавни управления, само че 44,3% са " срещу “. Останалите не могат да образуват мнение, демонстрират още цифрите. 

По отношение на основните прокурори - 56,2% одобряват най-общо понижаване на пълномощията им, а 17,4% са срещу това. Останалите се двоумят. 

Няма съществено протоворечие в всеобщото схващане сред трети март и двадесет и четвърти май, а самата смяна на националния празник не среща съвсем никаква поддръжка. 

В директно запитване от вида " оставяме или променяме датата и с коя друга “ 69,3% одобряват оставането на трети март, а общо 14% се разпределят в разнообразни други варианти всред формалните празници, свързани с националната история: 9,6% желаят промяна с двадесет и четвърти май, 3% – с шести септември, а 1,4% – с двадесет и втори септември. Останалите не могат да отговорят.

Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл болкан “. Изследването е извършено сред 3 и 11 август 2023 година измежду 807 души по метода " лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР