600 хиляди лева е дефицитът в Националната художествена академия (НХА).

...
600 хиляди лева е дефицитът в Националната художествена академия (НХА).
Коментари Харесай

Проф. Драчев призна: Дефицитът в НХА е 600 хил. лева

600 хиляди лв. е дефицитът в Националната художествена академия (НХА). В тази цифра влизат заплати и комунални услуги. Това призна ректорът в оставка проф. Николай Драчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Проф. Драчев изрази вяра за помощ от страната, с цел да могат преподавателите да получат своите хонорари. Той заяви, че огромна част от преподавателите са получили единствено задатъци за ноември и декември.

“260 000 лв. са нужни за декемврийските заплати. Не е правилно, че заплатите са неприкосновени. Такива са единствено стипендиите и фонд “Художествена и креативна активност ”, които са изплатени ”, съобщи проф. Драчев и с принуда призна, че са били употребявани за неотложни поправки.

Той твърди, че по този метод е съумял да избави образователната година, която поради наводняване и течове е била застрашена от прекъсване.

“Ако не бяхме плащали тези поправки, ние трябваше да спрем образователния развой през септември. Той не можеше да се организира ”, сподели той.

Ректорът в оставка добави, че имат надплатени осигуровки в Национална агенция за приходите, които чакат да им бъдат върнати, само че това ще стане най-рано през януари или февруари.

Проф. Драчев изясни, че за недостига в академията е уведомил министър Красимир Вълчев още през юни, както и финансовия министър Владислав Горанов.

“Търсим помощ от МОН. От там ни споделиха, че в случай че имат остатък ще ни дадат ”, разяснява ректорът в оставка и посочи, че сега тече одит във висшето учебно заведение и се надява, че ще се откри решение на рецесията в академията.

Той увери, че част от възнагражденията на преподавателите ще бъдат изплатени до края на месеца.

Проф. Драчев разгласи още, че част от изучаваните дисциплини ще бъдат преместени в новия корпус. Наш екип видя, че още е недовършен, покривът на постройката тече.

БГНЕС напомня, че напрежението в НХА ескалира, откакто към 200 преподаватели и чиновници към момента не са получили заплатите си за ноември и декември. Средствата са били изхарчени за поправки. Проф. Николай Драчев подаде оставка от поста на ректор, а поддръжка да се кандидатира за поста получи проф. Велислав Минеков.

В изявление за БГНЕС министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че МОН и страната нямат нищо общо с финансовия колапс на академията.

„ Проблемът е, че в част от висшите учебни заведения е развъртян синдромът на беззаконието – ректорите схващат автономията като безвластие, употребяват я единствено в лична сгода, и идеята да я пазят, е в действителност идеята да пазят личната си безнаказаност, добави министърът на образованието ”.

Също в изявление за БГНЕС ръководителят на профсъюз “Висше обучение и просвета ” към КНСБ доцент доктор Лиляна Вълчева, заяви, че има сигнал с изключение на към МОН още от преди година, има и към Инспекцията по труда. Защото с изключение на неналичието от 840 хиляди лв., има разминаване и в парите за трудови хонорари в размер на към 600 хиляди лв.. Освен това общо 22 ректори на висши образователни заведения си надписват заплатите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР