600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за

...
600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за
Коментари Харесай

`Софийска баница` отваря магазини в Лондон

600 000 лв. повече от плануваното в годишния проект за приватизация регистрира Столичната общинска организация за приватизация и вложения за отминалата 2017 година пред Комисията по финанси и бюджет на СОС.

Общата стойност на икономическите и финансови индикатори от осъществяването на активността на СОАПИ по приватизация и следприватизационен надзор е размер на 54 588 620 лева В листата за приватизация за тази година са включени 176 обекти, а прогнозната сума е в размер сред 53 200 000 и 56 000 000 лв.. 

„ СОАПИ стана входната врата на бизнеса за София. Над 80 бяха капиталовите планове, по които се работеше. Агенцията съумя да показа сполучливо опциите на града отвън рамките на страна. Натрупахме сериозна база от данни за стопанската система в столицата “, сподели ръководителят на Надзорния съвет на Агенцията и зам.-председател на СОС Николай Стойнев. 

СОАПИ работи по общи планове с страни от Европейския съюз, Южна Корея, Скандинавието. „ Инвестиционния климат в София е постоянен. Градът създава една трета от износа на България и има 700 000 работещи хора. Последната статистика демонстрира, че съотношението сред мъжете и дамите на работните позиции е 50 на 50. ИТ-индустрията, аутсорсинг бизнеса и индустрията са в основата на фирмите с висока добавена стойност “, сподели Владимир Данаилов, основен изпълнителен шеф на Агенцията. Той уточни, че последният триумф на екипа на СОАПИ е завършването на плана на белгийската компания „ Мелексис “, които преди няколко дни оповестиха, че освен ще останат в България, само че и ще отворят 300 нови работни места и ще влагат още 75 млн. евро.

„ Това стана с дейната поддръжка на Кмета на София Йорданка Фандъкова, Николай Стойнев и общински съветници “, сподели Данаилов. Договорът с Лондон по програмата „ City to City “ е дефинитивно подписан. Близо 70 компании от София са показали интерес като повече от тях са подготвени да работят в България и да изнасят за лондонския и британския пазар. Една от тях е „ Софийска баница “, която към този момент написа бизнес план за баничарници на Острова. Предстои сходно сключване на контракт за съдействие с Виена, а единствено преди ден СОАПИ предложения италиански градове да се включат в самодейността.

Справка по промишлености:

София резервира и направи една стъпка нагоре във връзка с рейтинга на града на Сандърт енд Пуръс. Средната минимална заплата в града по данни на Национален статистически институт за предходната година е малко над 1500 лв.. Броят на заетите през второто тримесечие на 2017 година междинният брой на заетите лица в област София възлиза на 701,300 души, от които 50.3%, или 352,800 души са мъже и 49.7%, или 348,600, са дами. Това е най-ниският дял на мъжете измежду заетите от началото на 2015 г, провокиран от по- бавното повишаване на заетите от мъжки пол спрямо броя на дамите. Коефициентът на икономическа интензивност също е най-високият в България – 62.1% против приблизително за страната 53.3%. Броят на стопански дейните хора през идващите две-три години ще се ускорява.

ИТ – сектора 

През миналата година срещите и контактите с този бранш ни дадоха съществено съображение да създадем изчерпателен разбор на неговото развиване и въздействие над стопанската система на София. Имаме отчет, който е обществен и наличен през нашия уебсайт. Няма да ви описвам, че той в основата на стопанската система на София и на страната. За 2018 година сътрудниците от БАСКОМ чакат растеж на приходите сред над 10 %. Два са значимите, съгласно нас, акценти в този бранш: Първо. Фирмите от този бранш интензивно изнасят продукция за интернационалния пазар и са търсени от него. Столичният бизнес не създава артикули като подизпълнител. И второто – гладът за фрагменти в този бранш остава като главно предизвикателство.

Аутсорсинг бизнесът -
80 % от аутсорсиг промишлеността e в София. През 2017 година фирмите " Удуърд България " и " Традео БГ " получават документ за инвестиция клас „ А ” за планувани вложения на стойност близо 10 млн. лева и наемане на 160 нови работни места в София. През 2016/2017 година общият брой на заетите доближава 47 800 души или над 10% от заетите в столицата. Аутсорсингът продължава да има и добра база за напредък в столицата поради демографската и просветителна конструкция на града, конкурентните преимущества по отношение на другите столици в района, както и цялостното развиване на софийската стопанска система. Предизвикателство пред развиването на аутсорсинг бранша и привличането на вложения е дефицитът на готови фрагменти.

Преработващата индустрия
През последните години тя усилва тежестта си в столичната стопанска система, като през 2016 година делът й доближава 10.6%, а заетите лица в бранша в града са към 70 000 души. Това е един от най-атрактивните браншове за задграничните вложения в София – дружно с комуналните услуги притеглят близо 16% от ПЧИ в столицата за интервала 2000 – 2015 г 

Електронната търговия

През 2017 година тя в България бележи растеж от 15-16%, а в някои сегменти доближава и до 18%. Различни източници сочат, че за последните 5 години онлайн търговията нараства със приблизително над 23% на година. За интервала ноември 2016 година – ноември 2017 година, онлайн магазините в страната се усилват с 19% посредством и на одобрени компании и на започващи бизнесмени.

С повишението на доверието на българския консуматор в онлайн бизнеса се чака растежът на бранша да продължи. Данните за 2017 година демонстрират, че чрез Интернет българите купуват най-често артикули за дома. Според последните данни, оповестени от Национален статистически институт за България за 2017 година, 87.5% от поръчките са направени към онлайн магазини, основани в България, 34.6% са били от страни в Европейски Съюз и над 16% - от трети страни. Очаква се 70% от българите да имат достъп до интернет до 2019 година и онлайн търговията да се усили до 3.4 милиона консуматори до 2021 година

През 2017 година, делът на българите, които пазарят онлайн е близо 19% от българското население (или 1.3 милиона души). Според европейското изследване MasterIndex, българските консуматори, които пазарят по електронен път ежедневно, са 4%, което ги подрежда до немските, холандските и чешките. През 2017г. близо половин милион от жителите на Югозападна България (регионът, който включва София) са пазарували онлайн. С онлайн пазарен дял, който се чака да нарасне до съвсем 60% до 2021 година, пазарът на електронна търговия в България е един от най-бързо разрастващите се пазари в Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР