60-те години на миналия век правят истинска революция във френското

...
60-те години на миналия век правят истинска революция във френското
Коментари Харесай

Анна Карина - вдъхновението зад френската “нова вълна”


60-те години на предишния век вършат същинска гражданска война във френското кино - появява се така наречен нова вълна, която оспорва обичайните кино условности и вкарва пресен и реформаторски метод към разказването на истории на огромния екран. В основат е родената в Дания актриса Анна Карина, чиято хубост, естествен гений и завладяващо наличие на екрана я трансформират в муза на режисьорите от Френската нова вълна. Сътрудничеството на Карина с емблематични режисьори като Жан-Люк Годар и Анес Варда освен оформя кариерата ѝ, само че и оставя незаличима диря в историята на киното.

Как стартира всичко…

Родена като Хане Карин Байер на 22 септември 1940 година в Копенхаген, Дания, пътят на Анна Карина към превръщането ѝ в киноикона е всичко друго, само че не и елементарен. Израснала в непълноценно семейство, тя претърпява мъчно детство, белязано от беднотия и неустойчивост. Съдбата обаче има други проекти за нея, когато на 17-годишна възраст тя се реалокира в Париж, с цел да направи кариера в региона на изкуството. Забележителният ѝ външен тип и магнетичната ѝ персона скоро притеглят вниманието на рекламните сътрудници и в последна сметка я водят в света на киното.



Сътрудничество с Годар

Пробивът в живота на Анна Карина идва, когато тя се среща с Жан-Люк Годар, един от пионерите на френската нова вълна. Творческото им съдействие стартира с " Le Petit Soldat " (1960 г.), само че едвам филмът от 1961 година " Жената си е жена " в действителност утвърждава Карина като емблематична фигура на придвижването. Във кино лентата тя играе Анджела, енергична стриптийзьорка, която се ориентира в сложността на любовта и майчинството. Изпълнението ѝ е признание, показващо рядка комбинация от накърнимост, мощ и сексапил.

Последвалите емблематични филми, като " Vivre Sa Vie " (1962) и " Band of Outsiders " (1964), затвърждават статута на Карина като муза на френската нова вълна. Новаторският метод на описване на Годар, характеризиращ се със скокове, спонтанни разговори и свежа конструкция на описа, намира своето идеално допълнение в екранния облик на Карина. Заедно те основават кинематографична магия, която надвишава обичайните граници и намира отклик измежду публиката по целия свят.

Уникален жанр

Анна Карина донася на френската нова вълна освен това от актьорски гений - нейният характерен жанр и фешън нюх изиграват решаваща роля за оформянето на естетиката на придвижването. Нейният нехарактерен външен тип, характеризиращ се с огромни, изразителни очи, секси прическа и изящен дрешник, става знак на 60-те години. Модният избор на Карина оказва въздействие освен върху филмите, в които се снима, само че и върху по-широкия културен пейзаж по това време.



Отвъд Годар

Въпреки че съдействието ѝ с Жан-Люк Годар постоянно е в центъра на полемиките за нейната кариера, въздействието на Анна Карина надвишава рамките на тяхното партньорство. Тя работи и с други забележителни режисьори, измежду които Анес Варда в " Клео от 5 до 7 " (1962) и Жак Риве в " Монахинята " (1966). Тези разнородни функции демонстрират нейната еластичност като актриса и показват, че геният ѝ не се лимитира до визията на един режисьор.

Въпреки връзката си с френската нова вълна, кариерата на Анна Карина не е лишена от провокации. Личните и професионалните компликации водят до интервали на относителна неопределеност, само че тя остава дълготраен знак на епохата, която революционизира киното. Нейното въздействие може да се види в работата на актуалните режисьори, които не престават да черпят ентусиазъм от новаторските филми на 60-те години.

Анна Карина умира през декември 2019 година,  което бележи края на една ера. Нейният принос към киното както като актриса, по този начин и като муза, продължава да бъде отбелязван, напомняйки ни за трансформиращата мощ на изкуството и трайното влияние на тези, които се осмеляват да провокират статуквото.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР