60% от общинските и държавни центрове за специална образователна подкрепа

...
60% от общинските и държавни центрове за специална образователна подкрепа
Коментари Харесай

60% от центровете за специални деца са минали на е-обучение

60% от общинските и държавни центрове за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) у нас са въвели отдалечена форма на образование от разстояние, както и даване на спомагателна поддръжка за личностно развиване - психо-социална рехабилитация, рехабилитация на отзивчивите нарушавания, психо-социална рехабилитация - арттерапия, действия за занимания по ползи, за развиване на познавателната дейност/умения за образователен труд за множеството възпитаници, учащи се в изнесени паралелки. Тези данни за основаната организация при отдалечено образование в центровете за специфична просветителна поддръжка изнесоха от профсъюз Образование към КТ " Подкрепа ".

" Причините за невъвеждането на отдалечената форма на образование е подценяване на опциите на ЦСОП от страна на районните ръководства по образованието в някой области, където имаме информация за изрично заявяване, че това не се отнася за ЦСОП, а единствено за учебните заведения ", показват от синдиката. Сред другите аргументите за невключване 100% на учениците в образование и поддръжка от разстояние са тежкото здравословно положение на избрани възпитаници, отвод и несъдействие от страна на центровете за настаняване от фамилен вид, родители с невисок обществен статус и с липса на средства за връзка. Към днешна дата обаче от профсъюза регистрират, че се следи поетапно нарастване на включените възпитаници със специфични потребности в отдалечена форма на образование.

Както учителите от всеобщите учебни заведения, по този начин и педагогическите експерти от центровете за специфична просветителна поддръжка би трябвало да минат на отдалечена форма на работа - от у дома, като часовете работа също би трябвало да са общо 5 ч., в това число организация, подготовка на образователно наличие и осъществяване на обучение/ даване на спомагателна поддръжка за личностно развиване. Обучението и лечебните действия с учениците се реализират от учителите - специфични педагози и другите педагогичен експерти отдалечено със съдействието на родителите/настойник на учениците, като се употребяват всички налични мобилни телефони и електронни платформи в интернет пространството - viber, skype, facebook, abv.bg и др . - потребни за образованието на деца със специфични просветителни потребности. Контрол върху отдалеченото образование и лечебната и рехабилитационна работа, както и методическа поддръжка, следва да се оказва от шеф, заместник-директор по образователната активност и основен преподавател.  За задачата е основана организация по електронен път да се следи работата на всеки един педагогичен експерт от управлението и какви връзки се реализират с учениците и родителите. Изборът на съответния вид и форма за образование и поддръжка от разстояние би трябвало да става въз основа на поддръжката и усвоеното досега от обособения възпитаник. В основаните обществени групи от учители с родители и на уеб страницата на центровете за специфична поддръжка от време на време ще се качват задания и извършения по образователните предмети и лечения , потребни за прилагане от учениците. Там където родител/настойник на възпитаник нямат опция за отдалечено образование , веднъж седмично ръководителят на паралелка дава нагледни материали на книжен притежател съгласно програмата на ученика по седмично разписание.

 

Нова он-лайн услуга на Агенцията за протекция на детето

Във връзка с разпространяването и заплахата от COVID-19, Държавната организация за протекция на детето сътвори нова опция за всички - деца и възрастни, които имат потребност да попитат или споделят своите страсти и паники. Създадената графа на уеб страницата на Агенцията е още една опция за всеки, който търси отговор на значим за него въпрос, обвързван с непозната и нова обстановка. Онлайн услугата се поддържа от психолози, които имат за цел да оказват помощ на  хората да се усещат по-спокойни, до момента в който съблюдават, наложените ограничавания да се остане у дома и да се защищават от ковид.

Формата за противоположна връзка по въпросите с ковид е създадена на уеб страницата на Агенцията и всеки може да я употребява, като подаде имейла си и опише в текстовото поле казуса, който го вълнува или тормози. На имейла си потребителят получава отговор от съветник, експерт в спешни обстановки. Част от задаваните въпроси ще бъдат оповестени на уеб страницата, с цел да са потребни и на други хора, като се резервира анонимността на всички. „ Днес всекидневието на всички ни минава в огромна доза въпросителни, за това по какъв начин да се предпазим от новия вирус; по какъв начин да не заразим себе си и хората към нас; по какъв начин да организираме деня си по най-хубавия метод, с цел да сме потребни на себе си, децата, околните си и всички хора. Всеки по собствен метод търси вид да не попадне в социална  и професионална изолираност. Нормално е да не крием паниките си, а да приказваме намерено за тях, както и да не се тормозим да питаме, с изключение на околните си, и експертите. “ – показа Елеонора Лилова, ръководител на ДАЗД.

От ДАЗД оповестяват, че продължава и практиката при сигнал за дете с заплаха за здравето или живота му да се сезират локалните „ Отдели за протекция на детето “, полицейските органи и други. ДАЗД може да окаже психическа поддръжка и посредством конферентна връзка, както и при положение на последна нужда да изпрати екип на място, при спазване на съответните защитни ограничения в изключителната обстановка.

 

Психолози по скайп

Центровете за обществена рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), Дневните центрове (ДЦ) и Центровете за социална поддръжка (ЦОП) ще дават отдалечени услуги за деца и фамилии по телефон, скайп, вайбър или е-поща по време на изключителното състояние. Това е записано в писмо на шефа на Агенцията за обществено подкрепяне Румяна Петкова до кметовете на общини, оповестиха от общественото ведомство. Социалните служащи, терапевтите, арт-терапевтите, психолозите и логопедите ще употребяват различен метод и ще изготвят банален проект със задания, който да бъде възложен на фамилиите на ползвателите на услугите. Задачите за децата по седмичния проект ще бъда т редуцирани, като могат да бъдат да вземем за пример запознаване с букви, числа, форми, растения, животни, цветове, арт-задачи с педагогичен темперамент и други. П сихолозите и логопедите от центровете ще организират и онлайн сесии по скайп и вайбър. Обратната връзка за процеса на образованието би трябвало да се дава от родителите на децата. Чрез нея ще се следи и за информация по отношение на здравословното положение и потребностите на фамилиите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР