60 953 досъдебни производства са прекратени от прокуратурата за първите

...
60 953 досъдебни производства са прекратени от прокуратурата за първите
Коментари Харесай

Прокуратурата е прекратила над 60 000 дела за половин година

60 953 досъдебни производства са прекъснати от прокуратурата за първите 6 месеца на годината. Това сочат данните в отчета на държавното обвиняване за интервала януари-юни, с които " Сега " се срещна.
В документа не се прави разграничаване какъв брой от тези каузи са прекъснати по отминалост, т.е. има закононарушение, само че то ще остане ненаказано, тъй като причинителят е останал неразкрит, или делото е мотано задоволително дълго, с цел да изтече отминалостта. Наказателно-процесуален кодекс регламентира и други учредения за преустановяване - да вземем за пример, в случай че действието не е закононарушение, в случай че деецът е неуравновесен или пък е умрял и така нататък
Данните за прекратените по отминалост каузи всекидневно участват в годишните отчети. Събирайки данните от тях излиза, че от 2008 година до 2022 година включително по отминалост са прекъснати близо 1 100 000 (един милион и 100 хиляди) каузи. 
Според Наказателния кодекс наказателното гонене се изключва, когато е изтекла така наречен безспорна отминалост. Тя зависи от закононарушението. Най огромната е 52 година и половина - за ликвидиране на две или повече лица. За закононарушения, които се санкционират с пожизнен затвор без подмяна, тя е 30 година За действията, които се санкционират с повече от 10 година, е 22 година и половина, а за тези с повече от 3 година - 15 година За закононарушенията, за които се планува повече от година отнемане от независимост, безспорната отминалост е 7 година и половина, а за всички останали - 3 година
Масовото преустановяване на каузи по отминалост стартира през 2006 година, откакто Борис Велчев стана основен прокурор и разпореди проверка на спрените производства. Така се оказа, че доста обвинители години наред са натрупали папки, по които не е работено.
" Причините за преустановяване на делата по отминалост са както справедливи, по този начин и субективни. Налице са многочислени и разнопосочни законодателни промени след 1989 година, от една страна. От друга - проявено е безучастие от проверяващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори ", написа в един от старите отчети на държавното обвиняване. В него се признава още, че до 2006 година " административните ръководители от всички равнища на прокуратурата и на проверяващите органи не са упражнили ефикасен надзор за попречване на заплахата от преустановяване на делата заради изтекла отминалост ".
  ОЩЕ ЧИСЛА
Данните за първата половина на годината сочат още, че има 14 300 каузи, които са спрени, тъй като не е оголен причинителят на закононарушението.
За този интервал прокуратурата е съумяла да сключи 5088 съглашения с 5360 души. Това значи, че тези 5360 обвинени са се признали за отговорни и са се съгласили да изтърпят някакво наказване. Обичайно по този начин се реализират по-ниски присъди, само че пък процедурата е бърза и завършва единствено на една инстанция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР