6 млрд.лв. повече разходи са заложили от служебния кабинет в

...
6 млрд.лв. повече разходи са заложили от служебния кабинет в
Коментари Харесай

Великолепният финансист Асен Василев: Бюджет 2023 е постна пица за пенсионери, тлъста за строители

6 млрд.лв. повече разноски са заложили от служебния кабинет в бюджета за 2023 г. Бившият вицепремиер и финансов министър, в този момент народен представител от " Продължаваме промяната " Асен Василев пита защо ще отидат те. В предаването 120 минути по бТВ той проучва инфлация, пенсии, задължения, бюджет.

Има 4 млрд.лв. неотчетени доходи и 10 млрд.лв. спомагателни разноски в проектобюджета, 4 млрд.лв. са за обществен пакет, защо са останалите 6 млрд.лв.?, проучва той.

Това е постна пица за пенсионерите и тлъста за строителните компании във военно-строителния комплекс. Пенсиите не нарастват с 10 мрлд.лв., смята Василев.

Асен Василев е безапелационен, че има нарастване в оставения от тях бюджет за медиците.

И втори огромен проблем вижда той в проектобюджета на Министерство на финансите с министър Росица Велкова. Върнали са се на макрорамката, която дълги години се прави по неверен метод, а точно нанесена е промяна без първо и второ тримесечие за Брутният вътрешен продукт на Национален статистически институт. А българската стопанска система в изискване на рецесии регистрира най-големия си растеж последните 15 година, в случай че това се нанесе - ще има растеж 4%. Отделно в макрорамката е заложена инфлация 12.7%, тя е много по-висока, разясни Василев. По думите му - в случай че се поправят двете цифри - ще има 12 млрд.лв. повече Брутният вътрешен продукт и до 4 млрд.лв. данъчни приходи. Цялото нарастване на пенсиите може да се покрие с това, посочи той.

По политическите различия Асен Василев сподели, че България има потребност от кабинет. Ако ГЕРБ не създадат, ние ще се опитаме да създадем, уточни той. На Национален съвет е решение обаче кой ще се поддържа, " само че ясно е казано, че няма да поддържат политиката на ГЕРБ ".

" Трябва да стартират диалози по политики и българският гласоподавател ще би трябвало да реши накъде да наклони везните. ГЕРБ не могат да създадат кабинет и Политическа партия не могат ", разяснява той. Ние ще се борим за 16 политики и да е добър бюджетът, заключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР