6 май е официален празник в България. На този ден

...
6 май е официален празник в България. На този ден
Коментари Харесай

10 популярни музикални интерпретации за празника Гергьовден

6 май е формален празник в България. На този ден православна черква празнува деня на Свети Георги Победоносец – страдалец за християнската религия, умрял през 303 година при ръководството на римския император Диоклециан. Също по този начин означаваме Деня на храбростта и Българската войска.

Гергьовден е най-празнуваният имен ден в страната, отбелязван от към 175 хиляди души. Повсеместно публикуван из цялата българска етнична територия е обичаят да се коли агне. В българския национален календар празникът е обвързван с извънредно богата обредност, обхващаща всички области от стопанския и обществен живот на хората.

Гергьовден се чества в чест на Св. Георги, обичайно считан за заповедник на пролетната влага и плодородието. Той отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята, също така обхожда и наглежда полята и посевите, а е и настойник на земеделците и най-много на овчарите и стадата. И защото веселието е наложително по време на празника, ето 10 известни музикални тълкования, отдадени на Гергьовден.

1. Софи Маринова – Едерлези

Гергьовден се назовава Едерлези основно от циганите-мюсюлмани. „ Едерлези “ е известна циганска национална ария на Балканите, в която лирическият воин се жалва на родителите си, че всички роми честват, танцуват и агнета колят, а той сяда в профил, тъй като няма агне, само че ще помоли Св. Георги да му даде и на него.

2. Goran Bregovic – Ederlezi

„ Едерлези “ е издавана неведнъж в разнообразни версии от разнообразни музиканти. Последователността на куплетите варира в другите версии. Вариантът на Горан Брегович е от саундтрака на кино лентата „ Циганско време “ на Емир Костурица.

3. Слави Трифонов и Ку-ку бенд – Гергьовден

Песента е издадена в албума на Каналето „ Рома ТВ “ през 1994 година и е взаимно осъществяване на част от актьорите на шоуто – Слави Трифонов, Васил Василев – Зуека, Стефан Рядков и Тончо Токмакчиев. През годините е представяна неведнъж по време на „ Шоуто на Слави “ от него и разнообразни солисти на Ку-ку бенд, в това число и от музикантите от Ансамбль МВД России.

4. Йорданка Христова – Гергьовден

Песента е интерпретация на „ Едерлези “, по текст на Жива Кюлджиева и аранжимент на Иван Лечев.

5. Оркестър Канарите – Гергьовден иде

Песента е издадена през 2011 година в албума „ Български ритми с ария “.

6. Нина Николина- Гергьовден

Песента е включена в общия албум на Нина Николина музикантите от Берковската духова музика, публикуван през 2012 година Тя бе изпълнена и на взаимния им концерт през май същата година. Парчето бе промотирано с remix версията си, направена от DJ Rossko. Като режисьор на клипа се изявява Георги Красимиров – Герасим.

7. Рени – Джурджевдан

Версията на Рени излиза през 2007 година в албума „ Виж ме “. Тя я извършва на юбилейния си концерт в зала 1 в НДК през 2008 година и по време на благотворителното ТВ шоу по bTV „ Великолепната шесторка “.

8. Bijelo Dugme – Djurdjevdan je

Bijelo Dugme е една от най-известните рок групи в някогашна Югославия, в чийто състав взе участие Горан Брегович. Песента „ Djurdjevdan je (a ja nisam s onom koju volim) “ излиза в албума „ Ciribiribela “ през 1988 година и се трансформира в един от най-големите шлагери на групата. В текста е употребен част от стих от Джордже Балашевич: „ А аз не съм с онази, която обичам “ (A ja nisam s onom koju volim) .

9. Черно Фередже – Свети Георги

Тук намигаме с едното око на хумористичната интерпретация по тематиката на групата Черно Фередже.

10. Сашка Васева – Не мога да те не помни, Георги

Тук намигаме и с двете очи. Песента е първият огромен шлагер на Сашка Васева, по текст на Катя Киранова, музика на Димитър Динев и аранжимент на Николай Луканов. Представена е по време на фестивала „ Пирин Фолк “ в Сандански през 1995 г.

Весел празник!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР