5G е много бърза технология. Не само заради скоростта на

...
5G е много бърза технология. Не само заради скоростта на
Коментари Харесай

Едно от наистина полезните приложения на 5G расте по-бързо от очакваното

5G е доста бърза технология. Не единствено поради скоростта на събаряне на данните през мрежите от пето потомство, само че и поради късото време, в което тя доближи до по-голямата част от света. По-малко от 4 години след старта на първите комерсиални 5G мрежи, упованията са в околните дни употребяващите новата технология консуматори да надминат 1 милиарда

Прогнозата е на Ericsson, като производителят на мрежово съоръжение в показва един сегмент, който пораства дори по-бързо от предстоящото. Това са т.нар закрепени услуги през 5G мрежа (5G FWA) - интернет за дома и бизнеса през мобилната инфраструктура. Именно там новите мрежи с високата си скорост и ниско времезакъснение могат да се окажат извънредно потребни.

Какво тъкмо е 5G FWA

На пръв взор закрепените услуги през 5G не са нещо толкоз по-различно от едновремешните " бисквитки ", които имаха SIM карта и 3G/4G модем и се включваха към компютъра, с цел да дават интернет. Ниската скорост, ниската надеждност на връзката и високата цена за трафик лимитираха полезността на този тип решения, като множеството им консуматори ги използваха по работа в придвижване.
 Ползването на 5G мрежата в Китай става всеобщо, какъв брой са клиентите
Ползването на 5G мрежата в Китай става всеобщо, какъв брой са клиентите

Броят на клиентите на най-големия оператор China Mobile е повишен за месец с 18 милиона

На този декор, закрепената 5G услуга през днешния ден елементарно предлага скорости от над 1000 мегабита в секунда - повече от два пъти над мъчно достижимия най-много на 4G връзката. Това са индикатори, които конкурират разновидностите за домакински или длъжностен интернет по кабел (бил той оптичен или коаксиален, т.е. употребен и за цифрова телевизия). Това надалеч не са лимитите на новата технология - теоретично са вероятни до 20 гигабита в секунда, като към този момент интензивно се работи такива скорости да станат действителност.

Както всички, израснали във времената на кварталния кабелен интернет добре знаят, скоростта не е всичко - в случай че мрежата не може да поддържа голям брой свързани устройства, качеството на връзката се утежнява до неприложимост. 5G FWA поддържа в пъти повече едновременни връзки спрямо предшествениците си и по този начин дори хиляди устройства на дребна повърхност могат да работят дружно без да си пречат.
 Ericsson: Абонатите на 5G ще доближат 1 милиард до края на годината
Ericsson: Абонатите на 5G ще доближат 1 милиард до края на годината

А до 2027 година 5G клиентите по света ще са към 4.4 милиарда

Важно в тази ситуация е, че високите резултати не идват в комплект с продупчване на стени, стартиране на кабели и така нататък - за множеството жилища, в които има обсег, е задоволително да се включи 5G рутер, който дава мрежа на останалите компютри, смарт телефони, тв приемници и други устройства в дома. В доста остарели европейски градове е фактор и това, че не се постанова толкоз огромно разкопаване на улиците - честа картинка при полагането на оптика у нас.

Потенциалните дефекти са присъщи за 5G мрежите като цяло и са свързани с обхвата. Той се усъвършенства с течение на времето, само че неизбежно има разлики сред централните елементи на огромните градове и ос таналите обитаеми места.

Прогнозата на Ericsson

Според шведската компания на световно равнище FWA потребителите ще порастват с по 19 % всяка година в интервала от 2022 година до 2028 година, като ще станат общо 300 млн. и голямата част от тях ще употребяват 5G технология.

В отчета на Ericsson се означи, че този вид закрепени услуги ще са доста известни в разрастващите се пазари, измежду които са Индия, Мексико, Южна Африка и Филипините. Причината - търсенето на опция на обичайните интернет снабдители, чиито оферти не дават отговор задоволително на упованията на потребителите.
 Тест на 5G мрежите от асоциация
Тест на 5G мрежите от асоциация " Активни консуматори " демонстрира скоростите на мобилен интернет в България

Факт е, че на по-зрелите пазари имаме достъп до повече и по-качествени услуги, само че плюсовете на закрепения интернет през 5G като скорост и лесна апаратура остават годни. Затова и съгласно данни на Leichtman Research Group 50% от новите активации на широколентов интернет в Съединени американски щати през първото тримесечие на 2022 година са били точно за достъп през мобилна мрежа. Много високи резултати в тази посока има и в Австралия и Нова Зеландия.

Какво се случва на българския пазар

Домашен интернет през 5G интензивно промотира Yettel . Телекомът, който няма обичайни закрепени услуги, предлага разнообразни тарифни проекти съгласно оптималната скорост - от 50 до 300 мегабита в секунда, дружно с съоръжение за вътрешен или външен монтаж.

От компанията дефинират себе си като един от " телекомите, насочени към безжичното бъдеще ". Дават за образец точно домашния интернет през мобилна съгласуваност като услуга, която до момента не е можела да се наложи заради ниската си скорост, до момента в който в този момент " 5G мрежата отстрани този проблем и отключи опция за монетизация на 5G инвестицията ".

Амбицията на Yettel е до 2026 година нейната 5G мрежа да обгръща 85% от популацията със скорост от над 1 гигабит в секунда в градовете с над 30 000 души население. Това сигурно значи и по-високи скорости на домашния интернет.

A1 предлага домакински интернет през мобилна съгласуваност дружно с съоръжение под името Net Box. Сред другите проекти има и подобен през 5G мрежа, който е и с безграничен трафик. От телекома, който има и над 21 000 км оптична мрежа, дефинират 5G FWA като " отличен вид за бърз интернет в отдалечени местоположения, където липсва оптична съгласуваност ". Именно по този начин го употребяват към две трети от потребителите отвън София.

" В огромните обитаеми места потребителите разполагат с благоприятни условия и за закрепена и за мобилна 5G съгласуваност от А1, заради което нуждата от потребление на различни разновидности като 5G Net Box за достъп до интернет поражда доста по-рядко. Обичайно става дума за различна съгласуваност в дома или за обособени, отдалечени местоположения отвън обитаемоте места ", изясняват от A1.

В същото време в интервала януари - ноември 2022 година броят на потребителите на закрепен интернет през 5G съгласуваност е повишен 4 пъти на годишна база. Със сигурност оказва помощ и фактът, че 5G ULTRA мрежата на A1 към този момент обгръща съвсем всички обитаеми места с над 3000 души население, както и главните курорти.

Vivacom " към момента " не оферират домакински интернет през 5G съгласуваност, стана ясно от отговор на компанията на питане на Money.bg. В същото време от компанията означават, че това е " най-хубавата опция на закрепен интернет през оптична съгласуваност ", а операторите които оферират оптичен интернет (какъвто са и те), могат да употребяват този вид услуги, с цел да разширят покритието си.

Така не наподобява изключено 5G FWA да се появи в портфолиото на Vivacom, само че също така телекомът преди няколко месеца коренно промени тарифните си проекти и към този момент всички те са с 5G и безграничен трафик, като се разграничават само по оптималната скорост. Това на процедура значи, че всеки смарт телефон в режим на hotspot може да дава интернет за дома. Дали ще се появи по-специфично предложение за дома и офиса дружно с хардуер ще стане ясно през идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР