59.75% от IT компаниите у нас са с българска собственост,

...
59.75% от IT компаниите у нас са с българска собственост,
Коментари Харесай

Какви са IT компаниите, които наемат българи

59.75% от IT фирмите у нас са с българска благосъстоятелност, а останалите 40.25% - с централен офис в чужбина. Това демонстрират данните на профилирания Job Board за IT експерти, благосъстоятелност на компанията DEV.BG. Проучването обгръща над 1300 компании. Екипът на платформата споделя пет графики, показващи положението на българската IT промишленост и представляващи систематизирани данни към 31 октомври 2023 година.
 
Географско систематизиране
 
От проучването излиза наяве, че максимален брой разкрити IT офиси има в София, които съставляват съвсем 64% от общия брой офиси на софтуерните компании у нас. Варна дава доста мощна поръчка за второто място с 10.96%, като изостава от Пловдив единствено с 6 процентни пункта.
 
Бургас, Русе и Велико Търново също се радват на интерес при разкриването на нови офиси на IT компании. В сегмента “Други ” участват по-малък брой клонове в градове като Плевен, Габрово, Благоевград, Перник, Стара Загора, Казанлък, Троян, Шумен и други

40% спад на предложенията за работа в ИТ бранша

Големина на фирмите
 
Микро (с по-малко от 10 IT експерти) и дребните (с 10-30 IT специалисти) компании водят в класацията с по над 30% наличие за сметка на огромните (с повече от 70 IT експерти) и междинните (с 31-70 IT специалисти) бизнеси, които са с по към 15% за всяка категория.
 
 istock istock
Продукти или услуги
 
От разбора на Dev.bg излиза наяве още, че доминират продуктовите компании (896 на брой), следвани от консултантските (466), тези, предоставящи услуги (378) и внедрителите на софтуерни системи (също 378).
 
Според изследването, в екипите на над две трети от фирмите в DEV.BG Job Board, IT експертите са повече от 50% от всички чиновници, до момента в който в останалите близо 30%, те съставляват по-малка част от екипа – до 50 %.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР