58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като

...
58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като
Коментари Харесай

Жена почина, след като няколко болници отказаха да я приемат

58-годишна жена със подозрение за мозъчен кръвоизлив умря, откакто няколко лечебни заведения в София отхвърлиха да я одобряват. Трагедията се развива при започване на годината.

След като я откриват в безпомощно положение, околните й търсят незабавна помощ. Следват 3 часа циркулиране с колата за спешна помощ, 4 отхвърли за банкет в болница, а когато най-сетне е приета в болница и оперирана, се оказва прекомерно късно.

Жената издъхва на 22 януари, откакто прекарва 2 седмици в кома.

На 8 януари дамата е открита от своя шурей паднала на земята в дома й. Спешна помощ бързо идва. Лекарката вижда положението на дамата и споделя, че незабавно би трябвало да потеглят. Първо се насочат към „ Пирогов ”. Оттам са върнати, с обяснението, че няма места, изяснява Николай Стоядинов.

Линейката се насочва към ВМА, само че и там им споделили, че няма места. След това отиват в „ Токуда ”, споделя Стоядинов. По думите му там излязъл лекар, който установил, че дамата е за реанимация. И в тази болница обаче нямало места.

Четвъртата болница, в която отиват, е „ Света Анна ”. Пак излязъл лекар, отново установил, че е за реанимация, само че и той споделил, че няма места, твърди Стоядинов. Разказът му е доказан от Спешна помощ.

Тогава стартират да чакат 40 минути, с цел да може диспечера на Спешна помощ да разбере къде въпреки всичко ще я одобряват. Линейката се връща към ВМА, където този път одобряват дамата.

От лечебните заведения „ Токуда ” и „ Света Анна ” потвърдиха публично, че към оня миг свободни реанимационни кревати не е имало. От „ Света Анна ” обясниха, че всичките 13 кревати от чистата реанимация са били заети. Само толкоз са останали, откакто 20 реанимационни кревати са били отделени и надлежно заети с Коронавирус заболели.

От „ Пирогов ” и ВМА споделиха, че ще бъде направена инспекция, след което ще дават мнение.

„ Всяко лечебно заведение 2 пъти дневно би трябвало да оповестява какъв брой реанимационни интензивни кревати има по всички диагнози. Обикновено има над 30 реанимационни кревати и най-малко 10 са чисти. Трябва да се ревизира каква информация е имало в ЦСМП ”, съобщи Пламен Таушанов, Асоциация за протекция на пациентите.

Очевидно дамата е имала солиден хеморагичен инсулт, от който най-често се умира, изясни още Таушанов. По думите му България е първенец по смъртност от инсулти в Европа.

„ От 2 години лечебните заведения са поставени на пътя на Коронавирус вълната. Всички сме преструктурирали доста кревати. Две трети от личния състав на лечебните заведения работи инфекциозни заболявания. Огромни старания поставяме, с цел да понижим жертвите ”, съобщи Методи Ангелов, шеф на болница „ Сердика ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР