57-годишен мъж от симитлийското село Брежани чака вече трети месец

...
57-годишен мъж от симитлийското село Брежани чака вече трети месец
Коментари Харесай

Мъж на легло чака трети месец да му изплатят пенсията от ТЕЛК

57-годишен мъж от симитлийското село Брежани чака към този момент трети месец да му изплатят пенсията за неработоспособност, откакто през ноември се явил на обзор пред ТЕЛК за преосвидетелстване.

Александър Андреев е едвам 23-годишен, когато му слагат диагнозата диабет. Днес той е на 57 години с остра невропатия, затруднено говорене и мощно повредено зрение. В началото на ноември предходната година се явява пред ТЕЛК за постоянно преосвидетелстване. От тогава до през днешния ден пенсията му за неработоспособност е спряна. А разноските по лекуването му поемат негови близки и родственици.

Боянка Димитрова, сестра на Александър, сподели пред националната телевизия: " И ето, кой месец е в този момент, ноември, декември, той няма никакви средства. - Как живее един подобен болен човек без пари? – Ами не знам по какъв начин живее. С милостта на близки хора живее, това е. Разходите за него за тия консумативи са огромни. "

За да разберем какво се случва с пенсията на Александър, потърсихме Националния застрахователен институт в Благоевград. От там ни дадоха отговор, че от тяхна страна закъснение няма.

" Той е подал на 18 юли 2023 година за постоянно преосвидетелстване, само че ТЕЛК на 18 ноември го преосвидетелстват. Гражданите, преди да попитат при нас за какво има закъснение, първо би трябвало да си проследят в ТЕЛК и в РЗИ по какъв начин стоят нещата, тъй като Национален осигурителен институт не може да продължи заплащане на пенсията без да е постъпила здравна документи и експертно решение, влезнало в действие ", изясни Мария Стойчева, шеф на отдел " Пенсии " в НОИ-Благоевград.

Обърнахме се и към ръководителя на ТЕЛК в регионалния център. Д-р Олег Кашукеев не пожела да застане пред камерата ни, само че по телефона изясни, че забавянето се дължи на огромния брой експертни решения, които подготвяли.

И макар уверението от Национален осигурителен институт след нашата интервенция, че и трите пенсии ще бъдат изплатени до края на идната седмица, Александър няма да има право на непозната помощ.

Според решението на ТЕЛК комисията в Благоевград, Александър има 90% неработоспособност. Което значи, че не му доближава 1%, с цел да получи персонален помощник.

Боянка Димитрова, сестра на Александър: Не вижда. Изкривява иглите, не може самичък да си прави, както преди си правеше самичък инжекциите. Не може да вижда да си нагоди единиците на инсулина. Кръвно би трябвало да си мери непрекъснато. Щото с тия два инсулта е рисково да вдигне кръвно и по този начин непрекъснато наблюдаване си би трябвало с него. Пада му захарта и на момента требва език да му се извади, би трябвало бягане. "

Всеки пациент има право на 14-дневен период да апелира решението на ТЕЛК и да упорства за по-висок % неработоспособност. В случая с Александър обаче това в допълнение би забавило изплащането на пенсията му. А съгласно доктор Кашукеев даже след преразглеждане от Националната експертна лекарска комисия, в доста от случаите решението остава същото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР