55 години от най-великата победа на Левски“ срещу ЦСКА във

...
55 години от най-великата победа на Левски“ срещу ЦСКА във
Коментари Харесай

Гунди разпердушинил отбраната на армейците

55 години от най-великата победа на „ Левски “ против ЦСКА във безконечното дерби на България се навършиха на 17 ноември. В дъждовната есенна вечер на 1968 година сините стигат до разгрома със 7:2, който и до през днешния ден държи влага на алените им съперници. Десетилетия наред цели генерации левскари ще се бият в гърдите, че са повалили по подобен зрелищен метод един от най-силните тимове на ЦСКА за всички времена. И то в случай, че преди мача безусловно никой не брои „ Левски “ за любимец и всички упования са за победа на военния тим.

 

През есента на 1968 година футболна България следи със спотаен мирис конкуренцията сред ЦСКА и „ Левски в „ А ” група. Червените таман са привлекли в състава си голмайстора на „ Берое ” Петър Жеков, който вкарва като същински бомбардировач. След първите 11 кръга армейците водят класирането с 10 победи, единствено едно тъждество и нито една загуба. Не се вижда кой може да ги бие. Сините би трябвало да пазят и шампионската си купа, извоювана няколко месеца по-рано. Но дотук имат две загуби в сто- персоналните дербита против „ Спартак ” (0:2) и „ Славия (0:1). В „ А " група вървят не дори втори, а трети, изпреварени по голова разлика и от „ Локомотив ” (Пд).

 

И до момента в който по адрес на ЦСКА се чуват похвали във вестниците, пресата към този момент е награбила „ Левски ", че не играе както би трябвало. В навечерието на огромното дерби да вземем за пример вестник „ Футбол " прави на мат и безсрамник 22-годишния либеро на сините Кирил Ивков. Стоварват му ред обвинявания: „ тактически недобре насочен ”, „ демонстрира слаба интензивност ”, „ не влиза самоуверено в единоброствата… А единствено след няколко дни точно той би трябвало да бъде последна бариера пред най-силното нахлуване в „ А “ група отпред с Жеков, отбелязал дотук 36 гола в 11 мача.

 

Резултатите от дербито в последните години също са изрично на страната на ЦСКА. Армейците нямат загуба в последните 7 конфликта с „ Левски “, от които са излезли четири пъти като спечелили (3:2, 1:0, 3:0, 3:1), а в три други случая приключват наедно (1:1, 1:1, 0:0). И в този момент не е ясно по какъв начин може да изгубят.

 

Вечерта преди дуела треньорът на „ Левски ” Кръстьо Чакъров подвига своите на лагер в хотел „ Плиска ”. За да не скучаят, футболистите плющят белот във фоайето. В карето играе и крилото Сашо Костов. Прочут занаятчия на финта и още по-голям зевзек, Костов се явява и нещо като предсказател. Наследил дарбата от майка си – известна гледачка на кафе в София, популярният футболист постоянно умее да разчита предзнаменованията на ориста.

 

Така става и в този момент. След следващото разпределяне в ръката на Сашо Костов се оказват седем купи. Хвърля картите на масата с думите: „ Хайде, на следващия ден седем гола! “. Гледат го като подлудял. В това време в аления лагер царува ведро въодушевление. В автобиографията си „ С ЦСКА в сърцето ” тогавашният дирек в халфовата линия Аспарух Никодимов разкрива, че преди дербито безусловно са го блъснали на уволняване.

 

„ Отборът на „ Левски “ беше зад нас в класирането и внезапно си въобразихме, че успеха ни против тях е в забрадка вързана. Проявихме прекомерно самочувствие, което след това ни изяде главите. Преди дербито със сините бяхме на лагер на „ Армията “, сутринта имахме свободно време. Червената лампичка трябваше да светне още на обяд, когато неколцина закъсняха за анализа. С една дума – подходихме напълно непрофесионално ”, признава Паро.

 

Към дуела царува нечуван интерес, всичките 55 000 билета за стадион „ Васил Левски ” са изкупени. За да го гледа цялата страна по малкия екран, уредниците от футболната федерация насрочват играта за 17.30 часа, след всички останали срещи от кръга. Следобед народът слуша по „ Спорт и музика ” другите дуели, а по здрач към този момент се стяга за огромното дерби. Макар че над столицата превалява, хората се натъпкват по трибуните, нахлузили модерните за това време шушляци. Навсякъде стърчат разпънати чадъри.

 

Символичните домакини от ЦСКА, за които  идният злощастен мач ще бъде един от последните в бял екип, излизат с най-хубавия си състав. Треньорът Стоян Орманджиев – Пашата слага на вратата Стоян Йорданов, а пред него защитата е в състав Иван Зафиров, Кирил Станков, плюс баджанаците Борис Гаганелов и Димитър Пенев. Пред тях като отбранителен халф ще работи Никодимов, а връзването на играта е поверено на Димитър Якимов. Бойният комплект в офанзива включва Петър Жеков и Никола Цанев в центъра, плюс Цветан Атанасов и Димитър Марашлиев по крилата.

 

Кръстьо Чакъров изненадва с избора на вратар като пуска Георги Каменски вместо упования Бисер Михайлов. В отбрана по бековете са Стоичко Пешев и Стефан Аладжов. Като централна двойка излизат Кирил Ивков и Иван Вуцов. Последният ще има тежката задача да пази Жеков персонално. В средата работят Богданов и Стефан Павлов, прочут още като Фифи Перото. Напред са  Георги Аспарухов – Гунди, Сашо Костов, Борислав Богданов и Янко Кирилов. И двата тима ще играят модерната за тези години скица 4-2-4, известна у нас като „ бразилската “.

 

Както си му е редът, за рефер на мача е определен  най-хубавият в тези години - Димитър Руменчев. Едва две минути, откакто е дал началния си сигнал, ЦСКА към този момент води с 1:0 голмайстор на таблото е вписан Жеков, въпреки че от малкия екран остават с усещане, че топката се е отбила в крайници Вуцата, преди да влезе във вратата, и може да се зачете като автогол. В оня миг обаче това няма никакво значение...

 

Публиката на „ Левски ”, която в тези години е надалеч по-многобройната на трибуните, гледа със свити сърца по какъв начин противникът от ЦСКА се разпростира в още една-две рискови офанзиви. В 7-ата минута обаче сините са на крайници - 1:1! След центриране отдясно Гунди получава топката, финтира Пенев и резултатът към този момент е подравнен.

 

ЦСКА обаче няма желание да се предава и потегля в офанзива. Много рисково се включва десният бранител Иван Зафиров – Копата, който даже съумява да се измъкне самичък против Каменски, само че губи надзор върху топката тъкмо преди да бие.

 

Големият поврат настава сред 23-тата и 24-тата минута.  Отсъден е директен свободен удар за „ Левски, ще го бие Янко Кирилов. Шутът му рикошира в стената и отскача към Сашо Костов. Усетил, че в този момент е моментът, футболистът с №11 насочва прецизен изстрел – 2:1 за „ Левски ”.

 

Докато народът още не се е нарадвал на гола, левскарите провеждат светкавична офанзива. Изпуснат по крилото, Богданов хвърля топката към наказателното поле. Там е Аспарухов, само че зад него дебне Гаганелов. Тъй като няма по какъв начин да го мине, Гунди взема решение да извърти задна ножица. Изпълнението му е изтънчено, само че топката се отбива в гредата. Наблизо обаче е Кирилов, който притичва и забива третия гол за „ Левски ”. „ Белите бранители и техният вратар стояха като хипнотизирани ”, долага вестник „ Народен спорт ” пред читателите си.

 

Оттук стартира и тежката драма на ЦСКА. Всичко в играта им се обърква поради Гунди, който работи на голям периметър сред двете странични линии. Идеята да го пазят персонално отива по дяволите. В тези години отбраната на армейците играе подредена в едни линия, което е оригиналност и най-често им носи триумф.

 

Този път обаче Аспарухов и останалите в синьо са неуловими. Опитите на ЦСКА да се върне в играта пропадат, защото им трябват голове. Само че „ Жеков падна като зрял плод в кошницата на Вуцов ”. Статистиката демонстрира, че от общо 14 паса към централния нападател на ЦСКА, Вуцата е пресякъл цели 12, което е повече от отличен индикатор за бранител, пазил бъдещия притежател на „ Златната обувка ” за голмайстор №1 на Европа.

 

Комедията от неточности в отбраната на ЦСКА приключва трагично в края на първото полувреме. При корнер за „ Левски ” всички гледат безучастно по какъв начин оставеният без надзирател Борислав Богданов от два метра прави резултата 4:1.

 

Двата тима се прибират на почивката. Според фолклора в съблекалнята на ЦСКА към този момент е слязъл контраадмирал Иван Добрев – Странджата сякаш да ободри футболистите.

„ Хайде в този момент, през второто полувреме вкарвате три гола и обръщаме резултата, подрежда лампазлията от военното министерство.

 

Оказва се, че тръгнал от ложата малко преди края на полувремето и не видял четвъртия гол на левскарите. „ Другарю военачалник, те водят към този момент с 4:1… “, прекъсва ентусиазма му Димитър Якимов. Играта на Митата също не върви, с нож в зъбите го пази Стефан Павлов – Фифи Перото.

 

През втората част бомбардировката към вратата на ЦСКА продължава с цялостна мощ. Янко Кирилов забива петия гол, изтърван от двама бранители след съвършен пас на Гунди. В 59-та минута самият Аспарухов прави 6:1. След още четвърт час Кръстю Богданов е съборен в наказателното поле на ЦСКА и съдията Руменчев отсъжда дузпа за сините.

 

От нея Гунди прави своя хеттрик в дуела. Чак към края Цветан Атанасов вкарва втория гол за армейците. „ Левски “ – ЦСКА 7:2!

 

Никога преди този момент единият от участниците във безконечното дерби не е вкарвал толкоз доста голове във вратата на противника си. сините имат победа с 6:3 от 1962 година, когато Димитър Йорданов – Кукуша става първия футболист с 4 гола в един мач. Отборът на войската е излизал като победител с 5:0 през 1953 година Но седем гола към този момент са прекомерно доста.

 

Макар, че всички футболисти на „ Левски “ получават отлични оценки за представянето си, трима от тях са над всички. Стожерът на отбраната Иван Вуцов заслужава похвали за това, че се е справил с Жеков. Янко Кирилов в този ден изиграва мача на живота си, в който „ стана вир вода, само че не спря да спринтира, да надбягва своите пазачи, да конструира играта и да стреля “ съгласно „ Народен спорт “. И несъмнено капитанът на тима Георги Аспарухов – Гунди.

 

Освен ред изумителни осъществявания, неговият театър включва и три удара, отправени с тил към вратата – задната ножица при гола на Кирилов, триково подаване с пета и още едно през глава при рухване на земята. 

 

В интерес на истината, до тогава Гунди от време на време търпи рецензии, чу му липсва кураж. По този мотив известният статистик, коментатор и някогашен нападател на „ Левски “ Димитър Попдимитров написа в публикацията си за мача, че в този момент Аспарухов се е изявил като същински водач. Попдимитров напомня още, че предходният треньор на сините Рудолф Витлачил е провел за Гунди специфични занимания за поощряване на упоритостта и твърдостта му. Сега той се хвърля в острите стълкновения, въпреки че още в 21-вата минута му се постанова да търси помощ от лекаря след едно влизане на армейската отбрана.

 

След тази победа еуфорията измежду всички левскари е просто невероятна. Още в края на мача публиката пали факли в чест на огромния триумф, а след това провежда шествие до паметника на Васил Левски. Участниците в историческия мач са наградени с по 80 лв. награда и парче плат за панталон.

Инфо: Уикенд

Тагове: Сашо Костов Кръстьо Чакъров Аспарух Никодимов Стоян Орманджиев – Пашата Стоян Йорданов Иван Зафиров Кирил Станков Борис Гаганелов Димитър Пенев Димитър Якимов Петър Жеков Никола Цанев Цветан Атанасов Димитър Марашлиев Георги Каменски Бисер Михайлов Стоичко Пешев Стефан Аладжов Иван Вуцов Георги Аспарухов- Гунди Кирил Ивков Стефан Павлов – Фифи Перото
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР