52% от енергийния микс се произвеждаха именно от въглищните централи

...
52% от енергийния микс се произвеждаха именно от въглищните централи
Коментари Харесай

Искра Михайлова, Възраждане: 12 000 души ще останат без работа, ако се ограничи капацитетът на въглищните централи до 2026 г.

52% от енергийния микс се произвеждаха точно от въглищните централи преди дни, когато времето беше по-студено. Представете си да ограничим потенциала има на 40% от 2026 година или да ги няма въобще. Ние имаме достъп от тези централи, с цел да има естествени цени за бита - това съобщи Искра Михайлова от " Възраждане " в " Денят стартира ".

От една страна те дават евтина електрическа енергия за бита, въпреки това част от средствата за отплата на бизнеса, който е на свободния пазар, идват точно от въглищните централи, а също по този начин към момента имаме експорт, акцентира Михайлова.

12 000 работни места може да бъдат изгубени, в случай че се извърши частта от Плана за възобновяване до 2026 година и общо 27 000 работни места до 2038 г, сподели Михайлова. По думите ѝ няма нищо обезпечено в различна посока.

Затова от " Възраждане " още при започване на 48-ото Народно заседание са внесли план на решение, с което се желае смяна на Плана за възобновяване и резистентност в частта " Енергетика " и по-конкретно на текстовете, в които се споделя, че до 2026 година страната би трябвало да понижи с 40% потенциала на въглищните централи, а до 2038 година да ги затворим.

От повече от 10 години е отворен този диалог в публичното пространство, зеленият преход върви, а решения няма. Спешно би трябвало да бъдат извадени тези задължения, тъй като не можем да ги осъществим и може да поносим наказания, акцентира Искра Михайлова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР