500 000 българи страдат от хронично обструктивно белодробна болест -

...
500 000 българи страдат от хронично обструктивно белодробна болест -
Коментари Харесай

Българи боледуват от ХОББ, без да знаят

500 000 българи страдат от хронично обструктивно белодробна болест - най-големият камшик за белите дробове. Едва 75 000 от тях обаче се лекуват. Голяма част от останалите не знаят, че са заболели. Кампанията " Живот без тютюнев пушек " се бори с казуса от 17 години. Тази година от безплатните прегледи се възползваха близо 450 души, като при една трета от тях бяха открити белодробни болести.

Димитър Стефанов е един от прегледаните за четирите месеца на безплатната акция, споделя Нова тв в репортаж. Разбрал за нея инцидентно.

" Аз съм пушач от дълги години. Пушил съм по 3-4 кутии дневно. Не съм се преглеждал постоянно, тъй като просто не съм намирал опция ", споделя Димитър.

Липсата на опция разболяла дробовете му.  Затова, благодарение на доктор Ангелова, на 16 декември Димитър запалил последната си цигара.

Далеч не всичките й пациенти обаче се оказали с шанса на Димитър.

" Установихме преди всичко доста пациенти с хронично обструктивно белодробна болест - 138 индивида. Ако не я лекуваш, функционалността на белия дроб се снижава годишно, вследствие на което се постанова да употребяват кислородни концентратори, с цел да могат да държат даже лъжицата в ръката си ", съобщи пулмологът доктор София Ангелова в ефира на " Събуди се ".

Трима били диагностицирани с атипични пневмонии, а четирима - с рак на белите дробове.

Тютюневият пушек обаче, поврежда съществено белите дробове и на пасивните пушачи.

" Един деен пушач с 20 цигари на ден за 1 година отделя 100 грама смола. Това потвърждава науката. Но тази смола остава в пода, стените, всички движимости, които се намират в къщата. И с годините тя се десорбира. Следователно индивидът, който не пуши, изключително децата, поемат токсичните субстанции ", изясни доктор Ангелова.

За да дишаме със здрави дробове, експертите предлагат спирометричното проучване един път годишно. А при дейните и пасивните пушачи е не целесъобразно, а безусловно наложително.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР