50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство -

...
50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство -
Коментари Харесай

Интригуващи премиери и ярки годишнини на ФОБИ

50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство - ФОБИ, в Стара Загора, проведено от Старозагорската опера и община Стара Загора, ще се организира от 22 ноември до 7 декември. Програмата впечатлява с подбора на спектакли на рядко изпълнявани оперни творби, оперни и балетни министър председатели, отбелязването на знакови за музикалния живот на България и света годишнини, удивително интернационално присъединяване, атрактивни съпътстващи събития, изложения и срещи с публиката, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар специалист.

Официалното разкриване на ФОБИ е на 22 ноември с премиерата на грандиозната опера " Африканката " от Джакомо Майербер. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче опер - Берлин. Режисьорка е Вера Немирова - едно от най-ярките имена в актуалната оперна постановка в Европа. В досегашната история на българския оперен спектакъл " Африканката " не е поставяна у нас. Т.нар. " огромна опера " - утвърдила се на сцената на френския музикален спектакъл през 20-40-те години на XIX век, доближава своя самобитен връх в творчеството на Майербер. Техническите параметри на сцената на Старозагорската опера разрешават да се реализира акомодация на основаната сценография и съоръжение за спектакъла. В реализацията на плана, с изключение на Вера Немирова, взе участие и част от постановъчния екип на Дойче опер. Спектакъла ще дирижира основният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. В ролята на Васко да Гама гостува румънският тенор Даниел Магдал, който е в солистичния състав на спектакъла на Дойче опер през 2015 година

Специално внимание е отделено на 50-годишната театрална активност на оперната прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Веселин Михайлов, Нико Исаков и Александър Крунев. Среща на публиката от близко със Стефка Минева ще се състои директно преди празничния концерт. На срещата ще бъдат прожектирани неповторими определени фрагменти от Златния фонд на Българска национална телевизия. С поглед-равносметка е и премиерата на балетния театър " Шопениана " с посвещение на 70-годишнината от началото на балетното изкуство в Стара Загора. " Шопениана " ще бъде подложен от примабалерината на Старозагорския балет и почетен жител на Стара Загора Снежана Дескова.

Още три годишнини са във фокуса на програмата. 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъде маркирана с галерия на къщата-музей " Панчо Владигеров " и концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА " Проф. Панчо Владигеров " с диригент Григор Паликаров на 29 ноември. С респект и почитание към създателя на ФОБИ - диригента Димитър Димитров (1929-1999), ще бъде припомнено за неговия огромен принос към българската музикална просвета на 1 декември с прожекция на спектакъла на " Набуко " от Верди - телевизионна продукция от фонда на Българска национална телевизия (1983). Специално събитие на 3 декември, с показване на книга и документален филм, е отдадено на 100-годишнината от рождението на един от " строителите " на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

В последните си издания фестивалът поддържа и постоянно интернационално присъединяване с представянето на непознати или рядко изпълнявани в България заглавия. Тази година ще гостуват два ансамбъла: Опера Балтик от Гданск ще показа рядко изпълняваната творба " Таис " от Масне на 27 ноември под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В основните функции феновете ще видят Беса Лугичи (Косово), Марчин Брониковски, Ивайло Михайлов. Националният оркестър на консерваториите на Италия на 28 ноември ще извърши концертна стратегия, чийто акцент са фрагменти от относително непопулярни италиански опери. Концерта ще дирижира Алесандро Пинзаути.

Най-новият театър на " Фалстаф " от Верди на Пловдивската опера ще постави финалния акомпанимент на фестивалните дни и вечери на 7 декември под диригентството на Павел Балев със специфичното присъединяване на Кирил Манолов, титулуван ласкаво като най-хубавия Фалстаф в света, и международната оперна прима Мариана Пенчева в ролята на мисис Куикли.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР