49 поправки са предложени към проекторезолюцията на Европейския парламент за

...
49 поправки са предложени към проекторезолюцията на Европейския парламент за
Коментари Харесай

Джамбазки и малтийката Мецола пренаписват резолюцията за България

49 ремонти са препоръчани към проекторезолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона и главните права в България, чийто създател е испанецът от левицата Хуан Фернандо Лопес Агилар. Той е и ръководител на Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред (ЛИБЕ), която предишния четвъртък одобри неговия план с 35 гласа " за ", 30 " срещу " и 1 " въздържал се ". В понеделник на пленарен спор бе разискван препоръчаният текст.

Целта на поправките е да се промени радикално наличието на документа, който ще бъде гласуван на следващия ден в пленарната зала на Екологичен потенциал. Ако всички ремонти минат преди този момент, ще трансформират радикално смисъла на резолюцията и вместо да подлагат на критика България поради дефицитите на нейната народна власт, ще я обсипят с похвали.

Ангел Джабмбазки от Вътрешна македонска революционна организация (в Брюксел се числи към консерваторите) е внесъл 9 ремонти , с които упорства да се заличат огромни елементи от проекторезолюцията или да се сведат до няколко думи. Той не харесва и желае да се задраска още първият параграф, в който написа: Европарламентът " надълбоко съжалява, че развиването на България докара до доста утежняване на спазването на правилата на върховенството на закона, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната система, разделянето на управляващите, битката с корупцията и свободата на медиите; показва своята взаимност с хората в България и техните законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт. "

По-нататък той задрасква серия от параграфи, критикуващи положението на човешките права в България, отношението на страната към малцинствата, съществуването на дискриминация и слово на омразата, неизпълнението на решения на европейски съдилища. Последния си удар нанася върху параграф 24, който гласи: Екологичен потенциал " Потвърждава позицията си по предлагането за правилник на Европейския парламент и на Съвета по отношение на отбраната на бюджета на Съюза при положение на широкообхватни дефекти във връзка с господство на закона в държавите-членки,
в това число нуждата от отбрана на правата на бенефициентите, и приканва Съвета
да стартира допустимо най-скоро междуинституционални договаряния ". Този параграф значи да се спрат парите на корумпирани държавни управления, като се резервира достъпът на популацията до еврофондовете.

Още по-голяма фикция е показала малтийката Роберта Мецола от групата на Европейската национална партия, където членува и ГЕРБ. Тя е пренаписала или задраскала всички текстове, които могат да се възприемат като рецензия против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, и е добавила неоправдателни текстове против президента Румен Радев и протестиращите хора в София. Автор е на 37 ремонти , които значително повтарят тезите на ръководещите в България против техните критици и дружно с това хвалят достиженията на държавното управление.

Нейното творчество стартира още от преамбюла, в който желае да се заличи следният текст: " Като се има поради, че през последните години се популяризират известия за злоупотреби със средства на Европейски Съюз в България и те би трябвало да бъдат подробно разследвани; като се има поради, че през последните месеци българските жители станаха очевидци на огромен брой изказвания за корупция на високо ниво, някои от които се отнасят директно до министър-председателя;
като се има поради, че през последните месеци интернационалните медии неведнъж
съобщаваха за вероятни взаимовръзки сред незаконни групи и управляващите в България... "

Ако текстът не бъде отритнат напълно, тя предлага да се деформира по следния метод, тъй че да удари с изключение на Борисов също и президента Румен Радев: " Като се има поради, че през последните месеци българските жители са очевидци на огромен брой изказвания за корупция на високо ниво, някои от които се отнасят директно до министър-председателя и президента на Република България; като се има поради, че през последните месеци интернационалните медии неведнъж съобщаваха  за вероятни взаимовръзки сред незаконни групи и управляващите в България и сред непознати разузнавания и служби и съветници на президента... " Още един спомагателен текст против президента звучи по този начин в преамбюла: " Като се има поради, че президентът на Република България е задължен по конституция да бъде политически безпристрастен, само че зае открита позиция, която го опълчва на държавното управление, чиято оставка изиска, и който употребява продължаващите митинги като платформа за своята позиция... "

Добавя се и текст, възхваляващ интервенцията на Иван Гешев в президентството против двама съветници, само че не се отбелязва, че тя стана детонатор на митингите в България. Има хвалба към прокуратурата и за повдигнатите обвинявания против министъра на околната среда и водите Нено Димов и двама заместник-министри, което би трябвало да послужи за доказателство, че България не е пасивна против корупцията на високо ниво, а я преследва уверено.

По отношение на протестиращите Роберта Мецола предлага да се промени текстът, който осъжда полицейското принуждение над тях, и вместо това жителите да бъдат разкритикувани, че в изискванията на пандемия не съблюдават физическа отдалеченост между тях по време на демонстрациите.

В сходен жанр са написани и останалите оферти на ремонти от групата на ЕНП.

От групата на либералите три ремонти е внесла румънката Рамона Стругариу, най-съществената от които е в преамбюла като прибавен текст и звучи по този начин: " Като се има поради, че наскоро оповестеният отчет по отношение на правилата на правовата страна за 2020 година признава, че България към момента е изправена пред провокации във връзка с независимостта на системата на прокуратурата от изпълнителната власт, и акцентира неприключения ефикасен режим на отчетност на основния прокурор; като се има поради, че в отчета се загатват и учредения за угриженост по отношение на успеваемостта на следствието, преследването и постановяването на присъди по корупционни каузи в България; като се има поради,  че в областта на свободата на медиите в отчета се акцентират няколко паники – от успеваемостта на националните медийни органи в България до неналичието на бистрота по отношение на собствеността върху медиите, както и заканите и нападенията над публицисти... "

Въпреки желанието на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да изиска посредством соцдепутатите ремонти в проекторезолюцията, с цел да отпадне апелът за одобрение на Истанбулската спогодба, групата на левицата не подава никакви ремонти. Това значи, че депутатите от Българска социалистическа партия ще би трябвало да поддържат част от предложенията на Джамбазки за отпадане на текстове, в случай че са получили такива указания от " Позитано " 20.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР