49-годишният българин Цветан Кънев от София е бил осъден вчера

...
49-годишният българин Цветан Кънев от София е бил осъден вчера
Коментари Харесай

Българин осъден на затвор в САЩ за незаконен износ на технологии за руската военна програма

49-годишният българин Цветан Кънев от София е бил наказан през вчерашния ден на 24 месеца затвор в Съединени американски щати за нарушаване на закона за изключителните интернационалните стопански компетенции, откакто се опитал да изнесе следено електронно съоръжение за съветската военна и галактическа стратегия под подправен претекст, заяви на уеб страницата си американското министерство на правораздаването.

Кънев се е признал за отговорен за нарушение на закона през март 2021 година Според правосъдни документи, подсъдимият направил питане към производител в Съединени американски щати за покупка на радиационно закалени интегрални схеми, употребявани в спътници.

Тъй като тези схеми са технологии, следени съгласно разпоредбите на експортното ръководство, за тях са изисква лиценз от министерството на търговията на Съединени американски щати, с цел да бъдат изнесени за избрани страни, в това число Русия.

Подсъдимият Кънев споделил на американския производител, че Българската академия на науките желае да закупи интегралните схеми, само че производителят се отнесъл с съмнение и се обърнал към сътрудници на американското министерство на вътрешната сигурност в Колорадо Спрингс.

Действайки под прикритие, сътрудниците се свързали с подсъдимия и предложили да продадат следените елементи, които той търсел. При общуването си с Кънев те открили, че той счита да трансферира стоката от България през Финландия до краен адресат в Русия.

След прехвърлянето на стоката във Финландия, подсъдимият считал да я реекспортира в Русия като употребява куфар, с цел да избегне документиране на крайния пункт.

По-късно подсъдимият признал, че крайният адресат на следената американска технология е съветската военна и галактическа стратегия.

Подсъдимият взел участие в две покупко-продажби с тайните сътрудници и по време на договарянията се признал за отговорен пред тях. През октомври 2015 година българинът превел на скришен сътрудник 234 938 $ за покупка на програмируеми мултичип модули с оперативна памет и драйвър.

През декември 2015 година подсъдимият превел на скришен сътрудник 122 323 $ за покупка на аналогово-цифров преобразувател.

Технологиите, които той търсел, са за приложение в космоса и се управляват от правила на американското министерство на търговията по съображения за национална сигурност, написа в известието.

Кънев признал пред сътрудниците, че износът на тези технологии за Русия е противозаконен по американското законодателство и структурирал заплащанията по този начин, че да избегне инспекции от банковите управляващи. Попълвал подправени формуляри за крайни консуматори, с цел да заблуди митническите управляващи и насърчавал сътрудниците да сформират спомагателни подправени документи.

Българинът платил на сътрудниците под прикритие в допълнение 25 172 $ и 31 550 $, с цел да ги компенсира за поемането на опасности и нарушаването на американското законодателство.
Всички средства, преведени от Кънев на тайните сътрудници, са били иззети в интерес на американската страна.

Подсъдимият бил задържан в Германия през януари 2020 година и по-късно екстрадиран в щата Колорадо.
Тъй като американски производител е алармирал на държавното управление за съмнително задгранично питане, прехвърлянето на американска технология към съветската военна и галактическа стратегия е осуетено, а този обвиняем беше изправен пред правораздаването, сподели и.д. прокурор на Колорадо Мат Кирш.
Магистратът показва, че този тип публично-частно партньорство е основен за отбрана на американската технология и национална сигурност.
Използван е материал на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР