48% от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато

...
48% от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато
Коментари Харесай

4 важни въпроса за ваксините срещу Covid-19

48% от българите не биха се ваксинирали против COVID-19, когато имунизацията стане факт, сочи изследване на “Галъп интернешънъл ”. То е извършено посредством телефонен сондаж с 800 интервюта в интервала 27 – 29 ноември. Очаква се първите дози на имунизациите да дойдат у нас напълно скоро, само че към момента няма направен обстоен проект за имунизирането на населението.

В понеделник здравният министър разгласи, че 125 хиляди дози от имунизацията на Pfizer  ще дойдат в края на тази или началото на идната година. Добави още и че полагащите се 1000 лв. на всички медицински експерти на първа линия ще им бъдат преведени още в същия ден, в това число и за болничното заведение в Поморие, за която ви разказахме – там здравна сестра с 24 години трудов стаж получава 640 лева заплата.

Премиерът Борисов пък с нормалния си поучителен звук смъмри министъра и съобщи: „ Не желая да слушам, че има проблеми със заплащането на медицинските служащи на първа линия, с медикаментите и защитните дрехи и с готовността за ваксини ". Проблеми с имунизацията обаче могат да зародят, даже и министър председателят да не желае да ги чува, с тях идват и няколко значими въпроса.

Какво съставлява имунизацията?

В момента има над 10 ваксини, които са в клинични тествания. Смята се, че в най-напреднала фаза е тази на американската компания Pfizer и, която ще получим и в България. Тя даде 95% успеваемост в последния стадий от изпитването. Очаква се да бъдат създадени до 50 милиона дози ваксини тази година (по данни на " Ройтерс " ), които ще обзет най-малко 25 млн. души по света, а следващата година ще се произведат още 1,3 милиарда дози. Ваксината се ползва на две дози, а съгласно основателите няма съществени странични резултати, с изключение на отмалялост, от която се оплакали над 2% от имунизираните с втората доза.

„ Pfizer са най-напреднали, тяхната ваксина е по чисто нова технология, учредена на нуклеинови киселини “, изясни в ефира на NOVA вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център за заразни и паразитни заболявания. Тя описа и по какъв начин тъкмо работи имунизацията.

 „ Принципът е, че се инжектира такава рибонуклеинова киселна, която носи информация за един от повърхностните белтъци на ковид. Тази РНК намира пътя си до клетките и вследствие на имунизацията се образува белтък, нашият организъм реагира с поява на имунни кафези, които ще разпознават ковид. Така организмът ни ще бъде квалифициран за среща с ковид. В същото време РНК-молекулите са нестабилни, влизат в тялото на индивида, свършват работата си и се разпадат, по тази причина е толкоз добър профилът на сигурност на имунизациите “, безапелационна е тя. 

Вижте кой и къде ще слага имунизациите...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР