47-годишният заместник финансов министър Димитър Ковачевски е новият лидер на

...
47-годишният заместник финансов министър Димитър Ковачевски е новият лидер на
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски е наследникът на Зоран Заев в СДСМ

47-годишният заместител финансов министър Димитър Ковачевски е новият водач на ръководещия Социалдемократически съюз в Република Северна Македония.

Той завоюва доверието на членовете на партията, които през днешния ден гласоподаваха на ексклузивен избор за нов водач на групировката. Досегашният ръководител Зоран Заев се отдръпна от поста след загубата на локалните избори на 31 октомври тази година. По-късно довечера от централата на СДСМ се чака да оповестят и точните резултати от гласуването. Право на глас имаха малко над 51 000 души. Час преди приключването на гласуването правото си на глас са употребявали 40 220 души, което прави близо 79 % от имащите право на глас.

За мястото на Заев се състезаваха трима претенденти - с изключение на Ковачевски, в конкуренцията участваха още Фросина Ременски и Йован Деспотовски. С включването на Ковачевски в договарянията за увеличение на парламентарната поддръжка Зоран Заев на процедура предреши вота и уточни, че той е неговият претендент. В началото на този месец Ковачевски взе участие дружно със Зоран Заев в договарянията с водача на албанската групировка " Алтернатива " Африм Гаши, която се включи в новата държавна коалиция.

Преди днешния избор Ковачевски сподели, че " СДСМ интензивно би трябвало да извършва европейската стратегия, само че не би трябвало да се чака Европейски Съюз или някой различен, да взема решение проблемите вместо тях ". Според него " главният приоритет в политиката на СДСМ би трябвало да бъде възстановяване на виталния стандарт и укрепването на стопанската система на РСМ ".

Димитър Ковачевски, който е роден в гр. Куманово през 1976 година, е лекар на икономическите науки. Той следва в американския лицей в Скопие, а преди този момент учи в Минесота, Съединени американски щати. През 2011 година специализира (ExEd по цифров маркетинг) в бизнес учебното заведение в Харвард и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора. Неговият татко е някогашен кмет на Куманово и някогашен дипломат в Черна гора.

Преди да заеме поста на зам.-министър Димитър Ковачевски работи в редица телекомуникационни оператори като Дойче телеком, One -vip и A1. Участва в голям брой бизнес инициативи в Литва, Словения, Турция. През миналата година той бе част от Икономическия съвет на македонското държавно управление, което трябваше да се оправи с провокациите от пандемията на ковид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР