43 млн. лв. за рехабилитацията на улични мрежи, градска среда

...
43 млн. лв. за рехабилитацията на улични мрежи, градска среда
Коментари Харесай

15 общини получиха 43 млн. лева за рехабилитация на улици, градска среда и училища

43 млн. лева за рехабилитацията на улични мрежи, градска среда и учебни заведения на 15 общини бяха раздадени по първите подписани контракти по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година.

В Гранитна зала на Министерския съвет кметове на 15 общини получиха първите си подписани контракти по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година, съобщи БГНЕС.

Проектите ще бъдат изпълнени по подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ на Програмата.

Премиерът Бойко Борисов , който участва на церемонията, се обърна с молба към кметовете – да си създадат чисти, ясни и обществени публични поръчки.

„ Целият надзор е при вас, да няма след това следствия на малките екрани - къде шапка, къде асфалт. По 1,2,3,4,5 млн. отиват към най-малките обитаеми места, а цялата стратегия е за близо милиард “, съобщи министър председателят.

„ Колкото по-бързи подавате и ви излизат договорите всичко това отива непосредствено при хората, тъй като това са читалища, учебни заведения, детски градини, водоснабдяване и пътища. Колкото сте по-бързи и ефикасни толкоз по-бързо ще се усети. Понеже сте от всички партии, тъкмо следващата година ще може дави излязат плановете за идващите локални избори да сте подготвени всички “, обърна се още към кметовете Бойко Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи, че 341 млн. евро е цената на първия банкет в няколко посоки. „ Първите контракти към този момент са почнали,като те са най-много за читалища, просветителната и обществена инфраструктура. Цялостният бюджет ще бъде към 380 - 390 млн. евро. Прогнозата ни с Фонд „ Земеделие “ е те да бъдат финализирани до 2-3 месеца, което зависи от даване и завършване на документи от страната на общините “, уточни Порожанов.

„ Вече сме в доста дейна връзка със Сдружението на общините от позиция на стартирането на втория и финален банкет от остатъчния бюджет, който ще бъде оценен и контрактуван по този начин, че да можем тези значими инфраструктурни планове да бъдат стартирани и изпълнени “, съобщи още той.

От своя страна изпълнителният шеф на Държавен фонд „ Земеделие” - Разплащателна организация Живко Живков уточни, че рехабилитацията на улични мрежи, градска среда и учебни заведения. Общата дотация е за 43 млн. лева Съвсем скоро ще бъде отворен и вторият банкет, добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР