4000 преподаватели - на срочни трудови договориЗаради пандемията туристически фирми

...
4000 преподаватели - на срочни трудови договориЗаради пандемията туристически фирми
Коментари Харесай

Заради пандемията: Екскурзоводи станаха учители

4000 преподаватели - на срочни трудови контракти
Заради пандемията туристически компании затвориха и доста от хора, които са работили в тях, са влезнали в българското учебно заведение. Това съобщи във Варна ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. По думите є по тази причина нямало толкоз огромен недостиг на преподаватели по български език и литература и непознати езици. В същото време остава проблем намирането на учители по математика.

Повече от 4000 учители в страната работят на срочни трудови контракти, което е нарушаване на Кодекса на труда, уточни още Такева.

“В българското учебно заведение имаме един огромен недостатък и това е, че огромна част от шефовете в учебните заведения назначават учителите, които работят в целодневната организация на работата, на срочни трудови контракти ”, изясни синдикалният водач. Тя уточни, че в края на образователната година тези учители се освобождават, въпреки че още веднъж се връщат в системата при започване на идната година.

През това време ние разгласяваме техните места за свободни, което е неточност от страна на шефовете, счита Такева. Според нея според Кодекса на труда шефовете нямат право да държат преподавателите повече от 2 години на срочни трудови контракти. Назначаването при започване на образователната година до приключването є е неточност, счита Такева.

По думите ѝ над 4000 от 93 000 учители в страната са на срочни контракти. СБУ води неистови диалози по този въпрос, преди 6 години преподавателите на срочен контракт бяха 8000, напомни тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР