40 съдии, прокурори и следователи не си изпълнили задължението си

...
40 съдии, прокурори и следователи не си изпълнили задължението си
Коментари Харесай

40 магистрати не са подали имотните си декларации навреме

40 съдии, прокурори и следователи не си изпълнили задължението си по закон да подадат декларация за имущество и ползи пред инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), демонстрира електронният му указател. Четирима въобще не са пратили документа, а останалите са пропуснали периода - 15 май.

Сред четиримата без заявления е Румен Георгиев, който беше член на Висшия правосъден съвет в предходния му мандат, а в този момент е следовател в националното разследване. Останалите са Стефан Илиев от Районната прокуратура в Пловдив, Георги Вълканов, който през март подаде оставка като младши прокурор в Кюстендил, както и Мария Иванова от Софийския градски съд. Последната през март беше уволнена от правосъдната система, а сега е в ареста по обвиняване в пране на 1.4 млн. евро.
Мария Иванова е и във втория лист на неподали заявления - при овакантяване на системата, както и година по-късно. Там е и Вълканов (макар и от ИВСС в този лист да са го нарекли " Вълков ".)
Миналата година магистратите, които към 15 май не бяха подали декларация, бяха 29. Сред тях беше и основният прокурор Сотир Цацаров, който обаче прати документа си в Сметната палата. За това беше глобен с минималната санкция от 300 лева, която не апелира. За разлика от него множеството от санкционираните магистрати, нападнаха наказванията си пред съда. От делата се вижда, че глобените са закъснели с по един ден. В множеството случаи те са попълнили документа преди 15 май, само че са разчитали на правосъдните чиновници да го пратят в точния момент, въпреки че това не им е обвързване. По делата, които " Сега " прегледа, магистратите одобряват, че нарушаванията са отстранени още преди да са установени, маловажни са, няма и никакви нездравословни последствия.
" Наказването непременно безпричинно ангажира ресурсите на държавната администрация и постоянно води до неустановяване и несанкциониране на значителните административни нарушавания ", написа по едно от делата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР