40 години отбелязваме от изграждането на НДК като многофункционален център

...
40 години отбелязваме от изграждането на НДК като многофункционален център
Коментари Харесай

НДК - съдба за поколения и симбиоза между духовно и материално

40 години означаваме от построяването на НДК като многофункционален център на културата. НДК е архитектурен знак, издигнат по отношение на отбелязването на 1300 години от основаването на българската страна.

" Честит празник на всички сътрудници, на всички българи, един превъзходен празник на организация с голяма социална значителност “, сподели пред БНР ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков.
„ На 31 март е открита зала 1 на НДК, само че тогава поради пандемията не можахме да отбележим годишнината. Тези, които са възнамерявали НДК, са свършили извънредно смислена работа на международно равнище. Били са визионери, заложили са доста знаци и доста обичаи, които и до ден сегашен са главните събития в НДК. Сградата е октагон - знак на смяната и възраждането, има вплетен кръст, знак на материалното и духовното ", уточни Велков.

 По фасадата на НДК

" Над 40 създатели са работили във връзка с изкуството, с към 120 монументални творби на изкуството , те са вплетени в архитектурата, това е синтез сред изкуство, материално и функционалност с висока художествена стойност - което е изключителна необичайност за конгресен център ", съобщи още в " Хоризонт до обед " Велков.

Основното предопределение на постройката, разполагаща с 13 зали, е за културни прояви. Най-голямата зала („ Зала 1 “) е с 3380 места. НДК е с голяма застроена повърхност на 8 етажа и 3 подземни равнища.

" НДК е орис за генерации от хора. НДК като архитектурен знак на честванията за 1300 години България и доста хора заслужават самопризнание за това - като Георги Йорданов, който заслужва голямо почитание и благодарност, обединил силата на десетки хора ", уточни още Велков.

" Според мен НДК остарява добре. НДК е изработен като демонстрационна постройка и комплекс, той би трябвало да покаже мощта на страната и мощта на културните институции ", сподели проектант Анета Василева:

" Той е тотално произведение на изкуството и от тази позиция е ослепителен образец на модернизма и има непокътнати доста равнища на достоверност, без значение от ремонтите. Външните каменни облицовки, слънцето на Георги Чапкънов, архитекурно-художествения синтез, въпросът е по какъв начин ще опазваме и отсега нататък тази постройка , която е постройка с извънредно поредно построена еднаквост ", уточни още Василева.

По думите й това, от което най-вече е изгубил комплексът на НДК, е премахването на пред него.

През юли 2005 година Международната организация на конгресните центрове присъжда на НДК годишното отличие " Най-добър конгресен център в света ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР