4 февруари 1997г. Свободни, най-после свободни! Младост и радост излъчват

...
4 февруари 1997г. Свободни, най-после свободни! Младост и радост излъчват
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев, зам.-председател на СДС: 4 февруари 1997 г. Свободни, най-после свободни!

" 4 февруари 1997г. Свободни, най-сетне свободни! Младост и наслада излъчват фотосите! ".
Това показа в профила си във фейсбук заместник-председателят на Съюз на демократичните сили доктор Янко Станев.

Публикацията му е във връзка 26-тата годишнина от събитията, разиграли се на 4 февруари 1997 година

През зимата на 1996-1997 година след месеци на митинги в цялата страна в този ден починалият Николай Добрев не реализира мандата за сформиране на следващото държавно управление на Българска социалистическа партия. Преди тази развръзка България към този момент е доведена до дълбока политическа и финансова рецесия от ръководството на кабинета Виденов. Големите градове са обхванати от митинги, блокирани са пътища и улици, страната изпада в обърканост. Повратен миг е потушаването на митингите пред Народното събрание на 10 януари, когато против гневния народ беше хвърлена полиция и  жандармерия. Стотици са ранени.

В началото на февруари страната е изправена пред национална злополука – вихри се хиперинфлацията, за по-малко от два месеца цената на един щатски $ от 350 лв. доближава до 3000 лв.. Унищожени са спестяванията на голямото болшинство от българите, стопанската система е в колапс, само че са стопени задълженията на така наречен кредитни милионери, на които страната обилно е раздавала пари, без да имат желание да ги връщат.

Днес пред паметния знак край Варна участниците във февруарските събития от 1997 година още веднъж ще си спомнят за дните преди 26 години, когато Българска социалистическа партия беше изхвърлена от властта, с цел да не допуснем още веднъж някогашните комунисти да претендират, че те са алтернативата за демократичното ръководство на България.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР