Руски граничари са премахнали навигационни шамандури от естонската страна на

...
Руски граничари са премахнали навигационни шамандури от естонската страна на
Коментари Харесай

Естония: Русия е премахнала навигационни шамандури от погранична река

Руски граничари са премахнали навигационни шамандури от естонската страна на река Нарва, която разделя двете страни, разгласи балтийската страна. Талин ще изиска пояснения, както и да бъде върнато оборудването, а от Брюксел дефинираха дейностите на Москва като неприемливи. Френски посланик пък изрази страдание за възходящия брой съветски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва.

Около 24 от общо 50 шамандури, сложени неотдавна в река Нарва за обозначаване на плавателни направления, са били премахнати рано сутринта през вчерашния ден, се споделя в изказване на естонската полиция и гранична защита.

Нарва тече от езеро сред Русия и Естония до Финския залив в Балтийско море. Естествени промени в руслото на реката постановат маршрутите за мореплаване да бъдат подновявани годишно, обясниха управляващите. 

Според Талин Москва е почнала да оспорва местоположението на плаващите фарове, които се употребяват, с цел да се предотврати инцидентно нахлуване на кораби в непознати води, едвам след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година

По-рано тази седмица съветското Министерство на защитата за малко разгласява предложение за преразглеждане на съветската морска граница в източната част на Балтийско море.

Според проекторешението Москва възнамерява да разшири териториалните си води от януари 2025 година, като промени границата си в Балтийско море с Финландия и Литва. Новата граница ще разреши на Москва да разгласи за съветски финландски и литовски морски зони. Според документа границите на Русия в Калининградска област и Финския залив също ще бъдат изменени.

По-късно обаче документът беше изтрит от формален уебсайт, откакто провокира опасения измежду страните членки на НАТО, в това число Естония. Не е ясно дали премахването на шамандурите е обвързвано с съветски проект за границата в Балтийско море, разяснява Ройтерс. 

" Ще се отнесем към случая по здравомислещ и уравновесен метод и ще взаимодействаме със съдружниците си, в случай че това е належащо ", съобщи на ежеседмичната държавна конференция естонската премиерка Кая Калас. " Ставаме очевидци на по-широкообхватен модел на съветски действия, опитващи се да всеят безпокойствие ", добави тя.

Към момента съветското Министерство на външните работи не е коментирало тази информация, показват Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Говорителката на съветското ведомство Мария Захарова обаче каза, че границата на Русия в Балтийско море би трябвало да дава отговор на интернационалните закони и че работата на Министерството на защитата по изясняване на границата е от техническо естество.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Франс прес, дефинира дейностите на Русия като като неприемливи.

" Подобни дейности са неприемливи. Европейският съюз чака пояснения от Русия след премахването на тези шамандури и незабавното им наново слагане ", акцентира Борел в изказване.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази през днешния ден в " Екс " страдание за възходящия брой съветски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва.

" Русия усили броя на провокациите си. Пълна взаимност пред тези неприемливи нападателни дейности ", заяви той.  " Следим от близко обстановката, дружно с нашите съдружници, които работят умерено и невъзмутимо ", добави френският първи посланик.

В сряда Финландия и Литва желаеха от Москва да изясни проекта си за едностранно изменение на морската граница с двете страни, като обявиха, че това може да е нов акт на " хибридна " война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР