''На 27 декември се очаква да бъде ваксиниран срещу коронавирус

...
''На 27 декември се очаква да бъде ваксиниран срещу коронавирус
Коментари Харесай

Здравният министър разкри подробности за ваксината, готов е да се ваксинира първи

''На 27 декември се чака да бъде имунизиран против ковид първият българин. Имам подготвеност това да съм и аз. С този акт желая да покажа, че имунизацията е безвредна, че имам вяра във имунизирането като цел и като резултат. Днес ще решим по какъв начин да подходим и дали аз ще съм първият ваксиниран''. Това сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, откакто съобщи на центровете за незабавна здравна помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани коли за спешна помощ, съобщи Novini.bg.

''Автомобилите са закупени в осъществяване на план BG16RFOP001-4.001-0001 " Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ", финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014–2020. По този план незабавните центрове би трябвало да получат общо 400 коли за спешна помощ, като до този миг са получени 280. Остават 120, 42 от които са високопроходими, посочи министър Ангелов. Всички действия по модернизацията на незабавната помощ ще се изпълнят в срок'', добави той.

''Не чакаме имунизациите, готвим се за тях. Ваксините идват в София, ще бъдат съхранявани в хладилника в " Бул Био''. Първата пратка ще бъде алегорично количество - към 9750 дози, които ще бъдат нужни за към 4300 български жители. Искаме да покажем, че всички страни членки на Европа ще създадат имунизация в един ден. В България, откакто дойдат в " Бул Био ", имунизациите ще бъдат пренесени във фризерите на няколко районни здравни инспекции. Най-вероятно по едно и също време ще стартира имунизирането в три огромни града. Пътуването от " Бул Био " до съответните центрове за имунизация ще става в сходство с ограниченията. От изваждането на имунизацията от фризера до имунизирането тя може да се съхранява до пет дни в елементарен ледник, което е безусловно достатъчно'', съобщи проф. Костадин Ангелов.

''За нас е значимо имунизацията да стигне до всички, декларирали предпочитание да се ваксинират'', сподели проф. Ангелов, като уточни, че се усилва броят на българските медици, декларирали предпочитание да се имунизират против COVID-19.

Той заяви, че до края на деня ще бъде подписана заповедта за приравняване на резултатите от антигенните проби към PCR тестванията. ''Резултатите от антигенните проби ще стартират да се регистрират в статистиката незабавно след влизането на заповедта в действие'', изясни здравният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР