38-годишният кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджеж напусна надпреварата

...
38-годишният кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджеж напусна надпреварата
Коментари Харесай

Най-младият кандидат за президент в САЩ се оттегли, шестима демократи са на ключови избори утре

38-годишният кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджеж напусна конкуренцията за президентския пост в Съединени американски щати дни преди основно гласоподаване в голям брой щати.

Бутиджеж, който стартира напълно незнаен в народен мащаб и стигна ненадейно надалеч в процеса за номиниране, завоюва с малко първото гласоподаване в Айова и приключи втори в Ню Хемпшър. Но след неуспехи в Невада и Южна Каролина, през вчерашния ден той разгласи края на акцията си. " Влязохме в конкуренцията, с цел да победим сегашния президент и да дадем началото на нов тип политика ", сподели Бутиджеж пред свои поддръжници. Сега е време " да отстъпя настрана и да оказа помощ за обединяването на партията и на страната ни. "

Бутиджеж опита да завоюва поддръжката на демократи, самостоятелни и умерени републиканци с аргумента, че е новобранец по отношение на Вашингтон и че би могъл да събере болшинство, с което да надделее над Тръмп. Под въпрос бе обаче способността му да завоюва поддръжничеството на черните гласоподаватели, които са основна демографска група за Демократическата партия. Ако бе спечелил, той щеше да бъде и първият президент гей на Съединени американски щати. Бутиджеж обаче не акцентираше върху половата си ориентировка, въпреки че брачният партньор му бе компактно до него по време на акцията.

Оттеглянето на младия центрист може би ще бъде в интерес на някогашния вицепрезидент Джо Байдън, който реализира в събота извънредно нужна победа, само че към момента би трябвало да се пребори с главния си съперник - левия Бърни Сандърс.

Ветеран от военноморските сили и практикуващ християнин, Бутиджеж бе сериозен към демократичните хрумвания на Бърни Сандърс с претекста, че те ще отхвърлен умерените демократи. В един от дебатите преди изборите в Южна Каролина, Бутиджеж разяснява проекта на сенатора от Върмонт за прекосяване към държавно опазване на здравето с думите: " Ще ти кажа тъкмо по какъв начин излизат сметките. Резултатът ще е още четири години Доналд Тръмп ".

Утре Сандърс и Байдън ще се сблъскат в така наречен " Супер вторник " - деня, в който 14 щата гласоподават за претенденти за президент. Демократическата партия стартира процеса за избор на претендент с над 20 души, само че в този момент главните кандидати са единствено шестима. Ето кои са те:

Бърни Сандърс

Сенаторът от Върмонт има буйна почитател база и за повторно прави опит да стане претендент за президент на демократите. Той завоюва Ню Хемпшър и Невада, бе втори в Айова и изостана от Джо Байдън в Южна Каролина. През 2016 година 78-годишният мъж се нарежда като праволинеен либерален социалист, който желае да реализира минимум политическа гражданска война.

Джо Байдън

Вицепрезидентът на Барак Обама подчертава на 40-годишния си опит на изборни длъжности. Слабите му достижения в Айова и Ню Хемпшър обаче му костваха имиджа на любимец, въпреки че съгласно акцията му изборите в Невада и Южна Каролина по-добре показват способността му да притегля разнообразни гласоподаватели, измежду които афроамериканци, латиноамериканци и бели служащи. Опитът на Тръмп да накара украинското държавно управление да го проверява пък дава на Байдън мотив, че президентът фактически го счита за опасност.

Майкъл Блумбърг

Бившият кмет на Ню Йорк разгласи кандидатурата си късно - през ноември, и пропусна първите избори през февруари. Вместо това той се концентрира върху по-големите щати, които могат да му донесат по-голяма поддръжка - Калифорния, Флорида и Тексас. Според " Форбс " той е осмият по благосъстояние американец с имуществото си на стойност 53.4 милиарда $. Той финансира акцията си със стотици милиони от личните си пари.

Елизабет Уорън

70-годишният сенатор от Масачузетс внезапно събра и по-късно загуби огромна поддръжка преди първичните избори. Тя приключи трета в Айова, евентуално ще бъде пета в Южна Каролина и бе четвърта в Невада и Ню Хемпшър.
Кампанията ѝ се базира на послания срещу корупцията и мотото, че страната се нуждае от " структурална смяна ". Някои прогресивни гласоподаватели обаче я подлагат на критика, че не е корав покровител на замяната на частното опазване на здравето с държавно; умерените пък я намират за прекомерно последна.

Ейми Клобушар

Сенаторът от Минесота се показва за прагматична опция на Сандърс и Уорън. Тя концентрира акцията си първо върху Айова, където обаче приключи пета, беше трета в Ню Хемпшър, само че в Невада и Южна Каролина бе още по-назад.

Тулси Габард

Конгресдамата от самоански генезис е първата хиндуистка в Камарата на представителите и центрира акцията си върху антивоенни възгледи. Габард е деец от войната в Ирак и е в обществен спор с Хилъри Клинтън. Тя бе в дъното на класацията на всички избори, само че упорства, че ще продължи акцията си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР