350-360 пъти е превишението на отровите във водите на канала

...
350-360 пъти е превишението на отровите във водите на канала
Коментари Харесай

350 пъти е превишението на отровите в канала към Марица

350-360 пъти е превишението на отровите във водите на канала към река Марица, от който при водопой починаха 28 крави. Това стана ясно по време на брифинг на здравният министър Костадин Ангелов и на министъра на околната среда Емил Димитров в Хасково. 

Ангелов разгласи, че пробите са посочили, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, а Димитров добави, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. 

С оглед на тези резултати цяла нощ лабораториите са работели във връзка с проучването на всички извори и водохващания, ситуирани на територията на Марица. Първите извори, които ще бъдат пуснати са Райново, Злато поле и Брод. Когато те бъдат пуснати, жителите на обитаемоте места в Община Димитровград напълно ще бъде захранен с вода.

„ Още през днешния ден ще пуснем зареждането на всички хора по водопроводната система и ще бъдат захранени осем села. Кметът на Община Димитровград ни увери, че има техническа опция за зареждането на Райново и по този метод ще можем да пуснем вода. В момента от РЗИ-Пловдив ни дадоха сведения, че в Брод няма никакви отклонения във физико-химичните индикатори на водата. Няма отклонения в остатъците от пестициди, няма и съществуване на тежки метали “, изясни здравният министър.

Когато водата бъде пусната, може да бъде употребена само и единствено за битови потребности. Тя не би трябвало да се употребява за готвене и пиянство, добави Ангелов. Камиони на Червения кръст ще докарат 80 000 л вода за пиянство.

„ Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкоз бистра и да е замътена. Има опция поради повишение на налягането да има повреди “, разясни проф. Ангелов.

„ Установено е дружество, което създава торове. Намерили сме останки от тях във водата, където са умряли животните. Тези торове не въздействат на рибите “, изясни от своя страна екоминистърът Емил Димитров. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР