35 палестинци загинаха днес при израелски удари и артилерийски обстрел

...
35 палестинци загинаха днес при израелски удари и артилерийски обстрел
Коментари Харесай

Десетки палестинци са убити при интензивните израелски удари в северната и южната част на Газа

35 палестинци починаха през днешния ден при израелски удари и артилерийски обстрел в линията Газа. Израелските сили влязоха и в битка с бойци на " Хамас " в регионите на южния град Рафах, оповестиха здравни чиновници и медии на " Хамас ", съобщи.

Израелските танкове напреднаха в югоизточната част на Рафах, приближиха се към западния квартал на града Ибна и продължиха да работят в три източни покрайнини, оповестиха поданици, съобщи Ройтерс.

" Окупацията (израелските сили) се пробва да се придвижи още по на запад, те са на ръба на Ибна, който е гъсто обитаем. Все още не са навлезли в него ", сподели един от жителите, който помоли да не бъде назоваван.

" Чуваме детонации и виждаме черен пушек, който се издига от регионите, в които армията е навлязла. Това беше още една доста сложна нощ ", сподели той пред Ройтерс посредством приложение за чат.

Гражданска отбрана в Газа в това време заяви за минимум 26 починали при два израелски въздушни удара в най-многолюдния град в едноименната линия през днешния ден, съобщи Франс прес.

Едновременните израелски набези против северните и южните краища на Газа този месец провокираха ново изселване на стотици хиляди палестинци и прекъснаха главните пътища за достъп на помощи, което увеличи риска от апетит, отбелязва Ройтерс.

Израел твърди, че няма различен избор, с изключение на да нападна Рафах, с цел да изкорени последните батальони бойци на " Хамас ", които съгласно него се укриват там. 

" В момента войските работят въз основа на информация за терористични цели в регионите " Бразилия " и " Шабура ", като поставят всички старания да предотвратят нанасянето на щета на цивилни жители и откакто цивилното население в региона е евакуирано ", се споделя в изказване на израелските военни. Палестински поданици обявиха, че не е имало навлизане в " Шабура " в центъра на Рафах.

" Войските на ЦАХАЛ локализираха ракетна установка, подготвена да обстрелва войските на ЦАХАЛ. Освен това бойците откриха и демонтираха няколко шахти за терористични тунели и обезвредиха пускови установки в региона и унищожиха няколко терористи по време на близки конфликти ", се добавя в изказването на израелските военни.

По оценки на Агенцията за подкрепяне на палестински бежанци на Организация на обединените нации, от понеделник над 800 000 души са избягали от Рафах, откогато Израел стартира да нападна града при започване на май, макар интернационалните апели за въздържаност.

Успоредно с това израелските сили ускориха сухопътната атака в Джабалия, където военните изравниха със земята няколко жилищни региона, и нанесоха удари по близкия град Бейт Ханун - региони, в които Израел разгласи огромни интервенции преди месеци. 

В изказване на израелските военни се споделя, че силите са почнали да организират целенасочени интервенции в Бейт Ханун " за очистване на терористи, локализиране и поразяване на терористична инфраструктура, намираща се под и над земята ".

Военните оповестиха, че трима бойци са били убити в сраженията в сряда, с което броят на убитите бойци от началото на войната в Газа доближи 286.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР