35-годишният съдия от Азербайджан Алияр Агайев ще ръководи първата европейска

...
35-годишният съдия от Азербайджан Алияр Агайев ще ръководи първата европейска
Коментари Харесай

Азербайджанец ще свири Черна гора - България

35-годишният арбитър от Азербайджан Алияр Агайев ще управлява първата европейска подготовка на българския народен тим този петък против тима на Черна гора. Срещата е на стадиона в Разград от 19:00 часа и с нея се открива борбата в група G. 

Помощници на Агайев ще бъдат Зейнал Зейналов и Акиф Амирали. Четвърти арбитър е Камал Умудлу, също от Азербайджан.

Със сигурност съдиите, които ще дават отговор за системата за видеоповторения (ВАР), няма да са от Азербайджан. По всяка възможност УЕФА ще изпрати опитни ВАР-арбитър и асистент-ВАР от страни, в които технологията се употребява задоволително дълго време.

Делегат на УЕФА ще бъде Пийдър Райън от Република Ирландия, а съдийски наблюдаващ Жоао Ферейра (Португалия).

Освен, че е номер 1 в ранглистата на Азербайджан, Алияр Агайев от много време е и в листата на УЕФА и ФИФА – към този момент цели 10 години. Ръководи мачове в груповата фаза на Лига Европа от 2015-а година насам без спиране, а от 2022-а към този момент получава и мачове в Шампионската лига. Дебютът му в най-комерсиалния шампионат на УЕФА е на 2 ноември 2022-а, когато надува свирката на мача Копенхаген – Борусия (Дортмунд). Поверен му беше и край на Европейското състезание за юноши до 19 години през 2016-а, когато извежда на терена Франция и Италия.

В ранглистата на УЕФА е в Първа категория, където е и българският арбитър Георги Кабаков. Работи във федерацията на своята страна, а също по този начин е приключил и Националната академия по физическа просвета.

В българския футбол е прочут от няколко мача, като управлява срещата България – Уелс, приключила 0:1 с попадение на Джонатан Уилямс пет минути преди края. Треньор на нашия тим в тази акция на Лигата на Нациите е Георги Дерменджиев.

Агайев беше основен арбитър и на срещата Мидтиланд - Лудогорец на 16-и септември 2021-а година. Капитанът на България сега Кирил Десподов бележи за първенците. Преди това е бил управляващ съдия и на Лудогорец – Еспаньол на 24-и октомври 2019-а година в Лига Европа, приключил 0:1 на същия стадион, на който ще се играе и мачът сред България и Черна гора.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР