35-годишният Петър живее в един от големите български градове, има

...
35-годишният Петър живее в един от големите български градове, има
Коментари Харесай

Големите бази данни: Как банките предвиждат нуждите на клиентите

35-годишният Петър живее в един от огромните български градове, има добра специалност и положителни приходи, а преди 3 години е купил ново жилище, с цел да се усеща по-комфортно със брачната половинка си и двете им деца. Разбира се, новият дом е платен с банков заем – възползвайки се от преференциалните условия, младият мъж и фамилията му се вземат решение на тази дълготрайна инвестиция.

В предишното Петър щеше да влезе в локалния клон на банката и да го посрещне чиновник, който познава него и фамилията му, знае с какво се занимава Петър и по какъв начин най-добре да отговори на банковите му потребности. Това до неотдавна беше работещият модел, по който банките печелят и поддържат доверието на клиентите си. Но разпоредбите се трансформират, тъй като да познаваш клиентите си става все по-сложна задача.

Петър стартира нова работа на по-висока позиция и всекидневието му става много по-динамично и ангажирано. Често върви в командировки, банкира главно през смарт телефона си и посещава банкови офиси в разнообразни градове, когато има потребност от консултация.

Въпросът е по какъв начин банката да бъде в крайник с финансовите му каузи, с цел да отговори по най-хубав метод на настоящите му потребности. Това става допустимо с помощта на новия модел за обслужване на клиенти, задвижван от цифрови процеси и компютърнo изследване.



Банковите и финансови услуги са област, която генерира голям размер от данни. На процедура всяко деяние основава нещо като цифров отпечатък, съдържащ скъпа информация. Ако се употребяват вярно, тези данни могат да бъдат доста потребни за по-доброто обслужване на клиентите.

С помощта на огромните бази данни се събира нужната информация за Петър – банкови преводи и разплащания, кредитна история и взаимоотношения, да вземем за пример с банковия прът център, с цел да се сътвори цифровизирана база от познания за него. Следва деликатен разбор на потребителското му държание, като се вземат поради и персоналните данни, които той е дал на банката. Всичко се обработва посредством специфични логаритми, нормално снабдени с изкуствен интелект.

Водещите банки употребяват огромните бази данни по разнородни способи, от повишение на киберсигурността до създаване на преданост у клиентите посредством новаторски и персонализирани оферти, които трансформират модерното банкиране в извънредно индивидуализирано прекарване.

Персонализираното банкиране стартира с потребление на тази база от познания, с цел да доближи до непостижими преди този момент прозрения в обслужването на клиенти. Банките могат по-добре да схванат финансовото държание на клиентите си и да плануват бъдещите им потребности, с цел да предложат персонализирани артикули и услуги.



Клиентът получава точното предложение в точния миг по желания метод – посредством SMS, телефонно позвъняване, имейл или известие в мобилното банкиране. А това е сигурен път към по-добро потребителско прекарване.

Ако Петър реши да си купи къща, с цел да обезпечи още по-голямо пространство и комфорт за фамилията си, банката може да му даде нужното финансиране. Или пък да му помогне с начален капитал, в случай че възнамерява да стартира личен бизнес. Предвиждането на житейски събития и идни финансови проблеми оказва помощ на банките да развият преданост у клиентите и постоянно да бъдат в положение да отговорят на действителните им потребности.

Способността на банките да употребяват огромни бази данни и разбори за основаване на индивидуализирано прекарване е изключително значима за младите генерации. По-младите клиенти с лекост си служат с цифрово банкиране, възползвайки се от скоростта и удобството на приложенията за мобилно банкиране, подкрепени от персонализирана услуга. Водещите банки могат да развият същата интуитивност и персонализирани услуги за дребния бизнес, комерсиалното, корпоративното и институционалното банкиране.



Но огромните бази данни имат и друго значимо преимущество: покачват сигурността. Така Петър може да прави банкови преводи, които са по-бързи, лесни и безвредни, даже до момента в който е в командировка или на отмора в чужбина. Данните му са предпазени, а разплащанията се ревизират за измами в действително време.

Технологиите и данните отварят изцяло нови хоризонти пред банките за възстановяване на обслужването на клиентите. Те разрешават на банката да опознае клиента си като персона, с неговите желания и финансови желания и да му предложи вярната оферта в точния миг.

Водещите банки разполагат с всичко належащо за това: от мощните компютри и сървъри, които съхраняват голям размер данни до модерния изчерпателен програмен продукт, който ги трансформира в потребна информация. Когато Петър отиде да пазари в мола в неговия или различен град, банката може да му изпрати в действително време предложения за отстъпка за обичаните му марки облекла и аксесоари или желаната от него верига за храни и питиета. Чудите се от кое място банката знае всичко това? От предходни покупки на Петър, платени с кредитната или дебитната му карта.



Доброто авансово изследване подсигурява, че потребителят получава единствено предложения, които са подобаващи за него, а не досадни маркетингови акции, нямащи нищо общо с неговите стремежи и потребности.

Клиентът би трябвало да получи допустимо най-бързо това, което желае. Ако реши да си извади кредитна карта, не е най-хубавата концепция да го карат да посети най-близкия банков офис, да подаде нужните документи и да чака 2-3 седмици, до момента в който я получи. Вместо това банката се старае да му даде стремежи артикул колкото се може по-скоро.

Цялата система би трябвало да работи доста дейно, с цел да се реализира стремежи краен резултат, изключително при банкиране на дребно. Данните обезпечават нужната информация, тъй че банката да предложи на клиента нещо в действителност стойностно и потребно, да му го даде допустимо най-бързо и той да се върне към ежедневните си каузи, употребявайки тази услуга. А това е най-сигурният път към по-добро потребителско прекарване.

Още от DIGITALIZE THIS:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР